HAZA Egyéb ŠÚ: Több mint 59 500 ember halt meg tavaly Szlovákiában

ŠÚ: Több mint 59 500 ember halt meg tavaly Szlovákiában

881
hirdetés
Illusztráció, Pixabay

Tavaly 59 583 ember halt meg Szlovákiában. A halálozási arány csaknem ötödével csökkent az előző évhez képest, de még mindig magasabb volt, mint a világjárvány előtt. A leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés volt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a Statisztikai Hivatal (ŠÚ).
A világjárvány társadalomra gyakorolt hatása 2022-ben jelentősen enyhült, de a járvány előtti ötéves átlaghoz képest továbbra is kismértékű többlethalálozás mutatható ki. Még mindig elmondható, hogy a második világháború vége óta most a második legmagasabb a halálozási ráta” – mondta Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai osztályának igazgatója.
A leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés (26 688 haláleset), ezt követik a daganatos megbetegedések (13 072). Az első öt halálok között van még a légzőszervi megbetegedés (5554), az emésztőrendszer betegsége (3305) és a COVID-19 (2797). „A COVID-19 fertőzésben elhunytak legnagyobb arányban az idősebb korosztályhoz (75 évnél idősebbek) tartoznak, ebben a korosztályban volt a COVID-19 miatt elhunytak mintegy kétharmada” – tette hozzá Vladimíra Orgoňová, a Statisztikai Hivatal kommunikációs osztályának munkatársa.
A legmagasabb halálozási arányt Nyitra (Nitra) megyében regisztrálták (1245 haláleset 100 ezer lakosra vetítve). „Az országos átlagnál rosszabb volt a helyzet Besztercebánya (Banská Bystrica – 1213), Trencsén (Trenčín – 1204) és Nagyszombat (Trnava – 1134) megyében” – tette hozzá Orgoňová. A legalacsonyabb halálozási arányt Eperjes (Prešov – 960) és a Pozsony (Bratislava – 962) megyében regisztrálták.
A legtöbb haláleset a 65 évnél idősebbek körében volt (46 368). A Statisztikai Hivatal adatai szerint ez az arány nőtt a világjárvány három éve alatt. A 65 és 74 év közöttiek csoportjában jelentősen, több mint ötödével csökkent az előző évhez képest a halálozási arány, de a járvány által leginkább veszélyeztetett korcsoportban még mindig csaknem 26 százalékkal magasabb volt a halálozási arány a pandémia előtti átlaghoz képest” – tette hozzá Orgoňová.

TASR

hirdetés
Previous articleEduard Heger Ukrajnába utazott, találkozik Volodimir Zelenszkij elnökkel
Next articleAz Amy Winehouse inspirálta soul díva, Sharon KOVACS lesz a VéNégy Fesztivál headlinere, teljes a line up