HAZA KÜLFÖLD EBESZ: Komoly bajok voltak az áprilisi választással

EBESZ: Komoly bajok voltak az áprilisi választással

827
hirdetés

Jogosulatlan előnyöket szereztek a kormánypártok a magyarországi parlamenti választásokon – összességében ez derül ki a szervezet jelentéséből.

parlamenti-patkó-részeredmény-2014-mtiTöbb mint harmincoldalas jelentést tett közzé az EBESZ pénteken az áprilisi országgyűlési választásokról. A jelentést a 444.hu dolgozta fel részletesen. Eszerint a szervezet arra a fő megállapításra jutott, hogy komoly gondok voltak a választás tisztaságával.

Leginkább azt kifogásolták, hogy a kampány szabályai túl sok korlátot emeltek, nagyon egyoldalú a média, és közpénzből reklámozta az állam a Fideszt. Mindezzel pedig jogosulatlan előnyhöz jutottak a kormánypártok.

A Magyarországra küldött EBESZ-megfigyelők szerint az új választási törvény hatásai inkább negatívak, és kifogásolható, hogy azt kellő társadalmi konszenzus nélkül erőltették át. Felmerült az is, hogy a Fidesz saját érdekei mentén húzta meg az új választókerületek határát, és kifogásolták, hogy a voksolást felügyelő hatóság tagjainak megválasztásáról is csak a Fidesz dönthetett.

Sajnálatukat fejezték ki ezen kívül amiatt, hogy alig kerültek nők a parlamentbe, és problémásnak találták, hogy a határon túli magyarok sokkal könnyebben szavazhattak, mint a külföldön dolgozók.

A jelentés szerint Magyarország megsértette az EBESZ koppenhágai szerződését, amely a demokratikus választások feltételeit rögzíti, az állami propaganda ugyanis a Fidesznek kampányolt. Emellett kritizálták a kampányfinanszírozás átláthatatlanságát és erősen elfogultnak találták a sajtót a Fidesz-közeli üzletemberek jelenléte miatt.

Az EBESZ teljes jelentéséből itt lehet mazsolázni. Angolul tudók előnyben.

Hír24

fotó: MTI

hirdetés
Previous articleKőbe vésik Komáromot …
Next articleGeorge Clooney térdre kényszerítette a bulvárlapot