HAZA HÍR-MIX Duma a Révkomáromi Dumaszínház szervezőjével

Duma a Révkomáromi Dumaszínház szervezőjével

1943
hirdetés

DSC_2938Régóta terveztem megismerkedni azokkal az emberekkel/emberrel , akinek köszönhetjük, hogy városunkba és régiónkba el-el látogatnak a TV-ből jól ismert nagydumás arcok.

A facebooknak köszönhetően nem volt nehéz rátalálnom a műsorok – fellépések szervezőjére, Láng Tiborra. Volt  olyan készséges és belement még abba is, hogy az egyik fellépésre Dorog felé tartva,  szakítson rám pár percet Komáromban. Ezt a beszélgetést szeretném most megosztani kedves olvasóinkkal:

–          Mióta foglalkozol műsorszervezéssel és miért ?
–          Győrben dolgoztam egy kereskedelmi cégnél, emellett volt egy kis egyesületünk Csornán, ahol először városi programokat szerveztünk, később pedig bekapcsolódtam a Dumaszínház szervezésébe is. Először a városba hívtuk meg a srácokat, utána sorra kaptam a felkéréseket, hogy más városokba is szervezzem az előadásokat. Közben a kereskedelemtől eltávolodtam és egyre inkább közelebb kerültem a műsorszervezéshez, amivel jelenleg is foglalkozom.
–          Egész Magyarország területén és a Felvidéken is Te szervezed az előadásokat ?
–          Lényegében elosztottuk a régiókat és a környező országokat. Hozzám tíz megye tartozik, az északi rész, plusz még a Felvidék és Erdély.
–          Mennyi ebben a rizikó?
–          Abszolút a saját rizikóm mikor egy előadást összeállítok, vagy bejön a „buli“, vagy nem.
–          Azért a srácok népszerűségének köszönhetően attól nem nagyon kell tartani, hogy nem jön vissza a befektetés  ugye ? Bár ha jól emlékszem Komáromban már volt, hogy elmaradt előadás.
–          Igen,  két évvel ezelőtt elmaradt egy előadás, nem igazán keltek el a jegyek, ellenben a mostanira már hiába is próbálnál keresni, eladtuk az összeset, mind a 400-at. Egyébként valóban, Komáromban nagyon nehezen indult be a dolog, de úgy látom, hogy el kellett telnie ennek a két esztendőnek, hogy itt is beérjen a srácok és a műsorok népszerűsége.
–          Hogyan sikerül folyamatosan, lényegében már évek óta  megtartani a műsor színvonalát ?
–          A srácok állandóan fejlesztik a műsort, plusz még a Dumaszínház szellemi vezetője  és  egyik tulajdonosa, Litkai Gergely diktálja a tempót, amit eddig sikerült is tartani. Az ő szakmai tapasztalata és szervezői tudása biztosíték arra, hogy színvonalas és állandóan megújuló műsorok legyenek a „porondon“.  A műsor sikere egyébként még abban is rejlik, hogy feladatorientált az egész, szoktak tartani ötletbörzéket, hogy miből, miről legyenek az új előadások. Ezeken a börzéken semmi nem kötelező, mindenki részt vehet mindenben. Mindenki dobja be az ötleteket é a csapatokhoz lehetet csatlakozni. Másrészt nem kis feladat harminc embert így összetartani, mozgatni, irányítani. Komoly háttérmunka kell hozzá, erre vagyunk mi szervezők, hogy a srácok csak beüljenek a kocsiba „lenyomják a sódert“ és másra ne legyen gondjuk.
–          A kultúra mely területe érdekes még számodra ?
–          Győrben nagyon jó a színház és mivel én Győr egyik külvárosi részén lakom, párommal igyekszünk minél több előadást megnézni.  Mivel én nagyon sokat utazom a kocsiban igyekszem a színvonalasbb zenéket és beszélgetéseket meghallgatni, amiket persze CD-n vagy más adathordozón viszek magammal, mivel a rádiókban ezeket ritkán sikerül elcsípnem.
–          Van kedvenc fellépőd ?
–           Nem nekem kell, hogy tetszenek a srácok, hanem a közönségnek.  Egyébként meg harminc tagú a csapat és annyira különbözőek, hogy mindegyik másképpen jó. Nincsen úgynevezett klikkesedés, hanem vegyesen dolgoznak egymással úgynevezett projekteken. Ettől lesz izgalmas a produkció, hogy teljesen más karakterek lépnek fel egy előadáson belül.
–          Ebből a szempontból „komoly“ duó volt pédául a Hadházi Laci és a Felméri Péter,  akik tényleg „picit“ különbözőek. Bár koromból adódóan nekem a fiúk közül talán épp a Hadházi jön be leginkább.
–          Akkor lesz minek örülnöd, mert ősszel elhozzuk Komáromba őt is.
–          Szerettem is volna kérdezni, hogy kiket várhatunk legközelebb ?
–          A mostani jegyeladásnak köszönhetően, mikor is ugye elkelt az összes (400)  jegy, lényegében az egész repertoárt tudjuk mozgatni, tehát bárkit elhozhatunk. Áprilisban hozom Bödőcs Tibit és Tóth Edut. Ők nagyon jó barátok és teljesen különböző karakterek. Szerintem garantált lesz a jó hangulat.
–          Bödőcs és Hadházi kiléptek a Showder klub-ból. Nem tudod mi lehet ennek az oka ?
–          Úgy gondolom, erről őket kéne megkérdezni, de a Dumaszínházban továbbra is fel fognak lépni, lehet hogy még többet is, mint idáig.
–          Mindenképpen rá szeretnék kérdezni a mostani fellépés helyszínére a Matica slovenská komáromi székházában, miért pont ott ?
–          Nagyon nehéz volt helyszínt találnunk. Eddig a Danubius diákotthon aulájában szerveztük a fellépéseket, ahol nagyon szűkösen fért el kétszáz ember. Utána próbálkoztunk a VMK-val, mellyel a magas áron kívül még az is probléma volt, hogy az akkori érdeklődésnek köszönhetően, mikor is „csak“ kb. 300-an voltak a nézőtéren, nagyon rossz hangulata volt az előadásnak, olyan volt, mintha üres lenne a nézőtér.  Hát így jutottunk el a jelenlegi helyszínre, ami most úgy látszik, hogy optimális választásnak bizonyult.
–          Gondolom, van egy felső határ nézőszámban is, ami fölött már ez nem igazán működik.
–          Nem igazán, van olyan helyszín ahol öbb mint 600-an voltak és nagyon rendben volt a műsor. Mindig az a lényeg, hogy „ott“ legyen a hangulat. Másik példa a gútai Billiard Club, ahol csak százan vannak, de annyira jó a hangulat mintha sokkal többen volnának.  De például ha megnézed a Youtube-on, Amerikában a stand-up-os fiúk akkora színházakban lépnek fel, hogy meg sem tudom tippelni a nézőszámot és még úgy is működik a dolog.

–          Köszönöm a beszélgetést és szerintem  nem csak a magam nevében mondom, mikor megköszönöm azt is, hogy rendszeresen elhozod nekünk a fiúkat !
 
–          Köszönöm én is !

J.I.

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleHatáron átnyúló sportfesztivál
Next articleTata: Kiemelt rendezvények 2013-ban