HAZA HÍR-MIX Csütörtöktől Martos lesz a fiatalok zarándokhelye

Csütörtöktől Martos lesz a fiatalok zarándokhelye

1020
hirdetés

A MARTFESZT több mint kulturális seregszemle

46275_493330540748448_2134525934_nAz elsősorban népművészetéről, hagyományőrzéséről ismert Nyitra-parti kisközség csütörtöktől vasárnap estig ad otthont az I. Martosi Szabadegyetem műsorsorozatának, amelyet a szervezők bohókás szójátéknak szánva, martraszállásnak neveznek. Rendkívül sokoldalú a program, több magyarországi és felvidéki közéleti személyiség is jelezte, hogy szívesen vesz részt a fiatalokkal való találkozón. Még vasárnapra – amikor másutt már a táborbontás történik –, is sikerült olyan illusztris vendégeket meghívni Martosra, mint Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács elnökét, Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, Duray Miklós egyetemi tanárt és közírót, Őry Pétert, az MKP közgazdasági alelnökét, vagy Horony Ákost, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala jogsegélyszolgálatának munkatársát.

A vasárnapi program délelőtt 10 órakor ökumenikus istentisztelettel kezdődik, majd beszélgetés indul az európai polgári kezdeményezésben rejlő lehetőségekről, amelynek során elsősorban az erdélyi autonómiatörekvések folyamatáról és lehetőségeiről kaphatnak átfogó képet az érdeklődők.
Elsősorban az ínyencek számára lesz érdekes a stílszerűen déli 12 órakor kezdődő előadás, amely a Magyar konyha nevet viseli és az ismert gasztroblogger, Jókúti András tart. Délután egykor a magyar fociról rendeznek nyilvános vitát, amelyet a Mindent magunkért, semmit mások ellen címmel tartanak és a műsorvezetők a felvidéki jogkiterjesztés és önrendelkezés lehetőségeiről folytatnak. Délután négykor a Muzsikás együttes, este hatkor a Kormorán, 21 órakor pedig az Ismerős Arcok lépnek fel a szabadtéri színpadon. A martosi szabadegyetem felkészülten várja a fiatalokat és idősebbeket egyaránt. Néhány nappal ezelőtt fejezték be a terep kitakarítását és felújítását. Rendezők arra is gondoltak, hogy
Martost közvetlen összeköttetésbe hozzák Komárommal, Gútával és Ógyallával, ráadásul a „martraszállókat” ingyenes busz szállítja majd. A busz a szabadegyetem ideje alatt minden reggel tíz órakor indul a Centrum üzletház parkolójából, Komáromban megáll a Selye János Egyetem kollégiumánál (a Sirálynál), majd onnan Ógyallán át (itt az Építőipari Szakközépiskola kollégiumánál áll meg) érkezik meg a szabadegyetem színhelyére, a martosi Feszty Parkba. Hazafelé ugyanezen az útvonalon éjjel három órakor indul vissza autóbusz.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: Mitsubishi Outlander: Több, mint álterepjáró
Next articleMokos Attila kapta a Ferenczy Anna-díjat