HAZA vélemény Csirkeharc az élelmiszerpiacon

Csirkeharc az élelmiszerpiacon

774
hirdetés

Szomorú, de igaz, hogy szinte minden hónapra jut egy élelmiszerbotrány, s hogy mindazok, akik nem maguk termelik meg mindennapi eledelüket – márpedig ők vannak többségben – bizony soha nem tudhatják, hogy éppen mit is esznek. A legutóbb az életveszélyes brazil csirkék borzolták a kedélyeket – természetesen nem azzal, hogy szegény párák a Madarak című Hitchcock-filmbéli történésekhez emberekre támadtak volna, annál kevésbé valószínűleg, mert időközben utolérte őket minden húscsirke végzete –, hanem mert húsuk az emberi egészségre káros anyagot, doxiciklin antibiotikumot tartalmaz. Hogy ennek az anyagnak mi keresnivalója van a csirkehúsban?
Éppenséggel semmi, s hogy mégis hogy kerül bele, azt a braziloktól kéne megkérdezni, akik fütyülnek az uniós szabályokra, lévén nem tagjai annak. Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy mi a fészkes fenét keres akkor itt a mintegy húsz tonnányi egészségre ártalmas csirkemell, melyből mintegy öt tonnányit már sikerült is hamarjában feltálalni szlovákiai vendéglőkben, nyugdíjasotthonokban és iskolai étkezdékben… Miért van az, hogy a hazai baromfifarmok tönkremennek, s a behozatal meghaladja a hazai termelést, holott ez hazai munkalehetőségeket is biztosítana és a szigorú uniós szabályok miatt jóval megbízhatóbb? Nem kéne inkább a honi ágazatot támogatni, mint brazil, román, lengyel behozatallal teríteni a piacot és időről időre mérgezni a népet? Csak itt jegyezném meg, hogy a baromfibehozatal tavaly 122,5 millió eurójába került az országnak, ami
azért a fentiek fényében enyhén szólva is felháborító. Mint ahogy az is, hogy míg az uniós hivatalnokok olyan újabb előírásokat ötlenek ki, hogy a malacoknak nem szabad moslékot kapniuk, s a csirkéknek nagyobb életteret és stresszmentes környezetet kell biztosítani, addig az emberekkel bármit megetetnek. S ha már ennél a bárminél tartunk, a jövőben feltehetően az ukrán csirke „támad” majd, Hollandiába már több ezer tonnát szállítottak belőle, tehát csak idő kérdése, hogy ez a „sugárzóan” kedvező körülmények között nevelkedett jószág fagyasztott állapotban üzleteinkbe, majd csirkepaprikássá átlényegülve a szlovákiai fogyasztók asztalára is eljusson. S mivel kicsiny hazánkban mintegy 70 csomagolóüzemben zacskóznak behozatalból származó csirkehúst, vásárló legyen a talpán, aki ki tudja nyomozni, hol is csipegette a gyors növekedést biztosító tápot a jószág.

-zsu-

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleA diófa az ember legnagyobb barátja
Next articleUpdate1 RECEPT: Gombás pulykaragu, sült tarhonyával