HAZA Egyéb Csáky Sándor főzőverseny felvidéki fiataloknak

Csáky Sándor főzőverseny felvidéki fiataloknak

985
hirdetés

csaky-sandor-800xImádsz főzni? Érdekel a konyaművészet világa? Megmérettetnéd magad és még tanulnál is közben? Akkor jelentkezz a felvidéki szakácsmester, Csáky Sándor munkásságának emléket állító főzőversenyre!

A jelentkezőket a 16-25 év közötti korosztályokból várják, de kellő indoklás mellett idősebbek is sikeresen pályázhatnak. A résztvevők ne a megszokott gulyás- vagy halászléfőző versenyre számítsanak. A többfordulós verseny első körében ízfelismerés lesz a követelmény, kóstolással kell a versenyzőknek kitalálni az ételek összetevőit. Utána egy mesterszakács bemutatja két étel elkészítését, ami alapján a versenyzőknek is el kell ezeket készíteniük. Az értékelésben a legnagyobb szerepet a konyhai munka szakszerűsége és a tálalt ételek íze, valamint harmóniája játssza. A cél az, hogy szakemberek irányítása mellett újjáélesszék a már eltűnőben lévő hagyományosnak nevezhető recepteket, korszerű feldolgozási technológiák segítségével. Tehát olyan jelentkezőket várnak, akik hosszú távon is a vendéglátóiparban szeretnének dolgozni. A kiemelkedően teljesítőknek ezért további tanulási lehetőséget biztosítanak.

A fődíj Csáky Sándor emlékérem, egy professzionális tanfolyam vagy gyakorlat. A további díjazottak pedig szakkönyvekben és szakfolyóiratokban részesülnek.

Nevezési díj nincs. A helyszínek meghatározása és a feladatok pontos ismertetése a jelentkezési határidő letelte után történik, mivel a verseny lebonyolítása a nevezők számától függ. A rendezők minden jelentkezővel külön egyeztetnek. Jelentkezni a www.csakysandor.sk honlapon lehet 2014. július 6-a, vasárnapig.

Csáky Sándor a múlt század első felének egyik legjelentősebb szakácsa volt. Művészetét az 1929-ben kiadott – A huszadik század szakácsművészete – összefoglaló műve által közkincsé tette.

Az ő munkásságának emléket állító különleges főzőverseny az Írástudók Társasága szervezésében valósul meg. Céljuk a hagyományőrzés, a magyar kultúra ápolása és a felvidéki konyhaművészet felelevenítése.

 

hirdetés
Previous articleGraffitizz legálisan a Víz, Zene, Virág Fesztiválon!
Next articleEgy mese mind fölött – Így neveld a sárkányodat 2.