HAZA DUNATÁJ Csak a költségek egy részét térítik

Csak a költségek egy részét térítik

893
hirdetés

Egyszerűbbé válik a külföldi kezelés

Az egészségbiztosítási törvény október elsején életbe lépő módosítása alapján egyszerűbbé válik a külföldi gyógykezelés az uniós tagországokban, viszont a külföldi kezelést választóknak számolniuk kell azzal, hogy a költségeknek csak egy részét fedezi az állam, illetve az egészségbiztosító, a többit a betegnek magának kell térítenie.

A változtatások alapján lehetőség nyílik a külföldi magánklinikákon (tehát a külföldi állami hálózatra nem kapcsolódó egészségügyi intézményekben) történő kezelésekre is, itt elsősorban azok a betegek jönnek számításba, akik itthon kapacitáshiány miatt lennének kénytelenek várni a műtétre.

A műtétek esetében azonban továbbra is szükség lesz az egészségügyi biztosító előzetes beleegyezésére, viszont a tárca igérete szerint több külföldi gyógykezelést engedélyeznek majd, mint az eddigiek során.

Egyszerűbbé válik az akut esetek külföldi kezelése is. A külföldön tartózkodó és ott megbetegedő személynek már nem kötelező állami orvoshoz fordulnia, magánklinikát is felkereshet. Viszont nem árt tudni, hogy a kezelési költségeket a hazai biztosító csak a hazai áraknak megfelelő mértékben téríti majd, s a kezelés teljes összegét a betegnek előre kell fizetnie a felkeresett intézményben. A kezelési költségek részbeni térítéséhez minden esetben szükséges a kezelést indokoltságát igazoló orvosi lelet és a számla eredeti példánya.

A váratlanul szükségessé vált külföldi kezelés tehát váratlan mértékű kiadásokkal járhat, ezért érdemes mérlegelni az utasbiztosítás megkötését, mely ilyen esetben fedezi a szükséges gyógykezelés teljes költségét.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleGúta szeretett pedagógusát gyászolja
Next articleRendőrségi autók érvénytelen műszaki vizsgával?