HAZA GAZDASÁG A munkavállalók körülbelül fele kap idén évvégi jutalmat

A munkavállalók körülbelül fele kap idén évvégi jutalmat

580
hirdetés

A munkavállalók körülbelül fele kap idén év évi jutalmat. A dolgozók 34%-a rendszeresen részesül ilyen jutalmazásban, további 16%-ukkal pedig már közölte a cégük, hogy idén lesz karácsonyi kiegészítés – derült ki a Platy.sk portál felméréséből, melynek eredményéről a Profesia cég számolt be.

Kép: illusztráció, Pixabay.com

A munkavállalók 38%-a már nagyon rég kapott karácsonyi jutalmat, 11%-ukkal pedig azt közölte a cégük, hogy idén ne számítsanak rá. Év végi jutalmat javarészt a nagy, 1000-nél több alkalmazottat foglalkoztató cégek adnak rendszeresen, amelyekben általában egyébként is jól keresnek a dolgozók.
Az alacsonyabb bérért dolgozók 45%-a mondta, hogy szinte soha nem kapott év végi jutalmat, és 16%-uk már biztosan tudja, hogy idén sem lesz. A rosszul keresők táborában mindössze 19%-nyian szoktak kapni prémiumot, a közepes keresetűek csoportjában az arányuk 36%.
Trencsén, Nyitra és Zsolna megyében a munkavállalók 56%-a kap idén jutalmat, Pozsony megyében az 52%-uk. A legnagyobb arányban a cégek csúcsvezetésében dolgozók kapnak jutalmat (59%), utánuk következnek a középvezetők, valamint az autógyárak alkalmazottai, a jogi végzettséggel rendelkezők, és az IT-szakértők.
Ľubica Melcerová, a Profesia menedzsere elmondta, az álláshirdetések csupán 3,5 százalékában szerepel a bónuszok között az év végi jutalmazás. „Az év végi jutalom nagyon is attól függ, hogyan teljesített az adott évben a cég, és ezen a téren rengeteg a bizonytalansági tényező. Éppen ezért az álláshirdetésekben nem akarják feltüntetni a cégek az év végi jutalmazást” – tette hozzá Melcerová.

TASR

hirdetés