HAZA BELFÖLD Čaputová elutasítja Huliak kinevezését környezetvédelmi miniszternek

Čaputová elutasítja Huliak kinevezését környezetvédelmi miniszternek

428
hirdetés

Zuzana Čaputová államfő a kormányalakítással kapcsolatos egyeztetés keretében tájékoztatta Robert Ficót, a Smer-SD elnökét, hogy nem nevezi ki az SNS megválasztott parlamenti képviselőjét, Rudolf Huliakot környezetvédelmi miniszternek – közölte Martin Strižinec elnöki szóvivő. Čaputová új miniszterjelöltet kért Ficótól, hogy sor kerülhessen az új kormány kinevezésére.

Fotó: J.I., dunataj.sk

„Az államfő meggyőződése szerint a többi jelölttel ellentétben Rudolf Huliak esetében olyan komoly alkotmányos és jogi akadályok merülnek fel, amelyek miatt nem töltheti be a környezetvédelmi miniszter posztját” – tette hozzá a szóvivő. Huliak kinevezése az államfő szerint nem garantálná a minisztérium rendes működését.
Az államfő leszögezte, az a feladata, hogy döntései révén biztosítsa az állami intézmények működését. „A környezetvédelmi minisztérium működését nem biztosíthatja olyan személy, aki kijelentéseivel folyamatosan szembehelyezkedik az ország hosszú távú környezetvédelmi politikájával és a Szlovák Köztársaság nemzetközi kötelezettségvállalásaival” – jelentette ki Strižinec.
Az államfő úgy véli, mivel Huliak nem ismeri el a klímaváltozással kapcsolatban általános elfogadott tudományos ismereteket és tagadja az éghajlatváltozás tényét, nem vezethet egy olyan minisztériumot, amelynek fő feladata a természetvédelem és a klímaváltozás elleni harc.
„Emellett egy olyan miniszterjelölt, aki nyilvánosan támogatja akár az erőszakos fellépést is a vele ellentétes nézeteket vallókkal, főleg a természetvédőkkel szemben, alkalmatlan annak a minisztériumnak a vezetésére, amelynek fő feladata az állami természetvédelem és tájvédelem” – tette hozzá a szóvivő.
A miniszterjelöltek listáját kedden (október 17.) adta át Robert Fico az államfőnek. A koalíciós szerződés alapján a környezetvédelmi minisztert az SNS jelöli.

TASR

hirdetés