HAZA vélemény Bugár: a választások éve lesz 2014

Bugár: a választások éve lesz 2014

659
hirdetés

Nem volt könnyű év a 2013-as a szlovákiai magyarok számára, főként amiatt, mert Robert Fico kormánya kihátrált a kisebbségi politika terén tett ígéretei mögül – mondta az MTI-nek adott évértékelő nyilatkozatában Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnöke, aki szerint 2014-ben a szlovákiai történéseket leginkább három „fontos” választás befolyásolja majd.

    A Most-Híd politikusa szerint a 2013-as évet Szlovákiában kisebbségi szempontból az jellemezte, hogy a szlovák kormány folyamatosan felrúgta a kisebbségi politika terén tett vállalásait, aminek szerinte több jellemző példája is volt.
    Ezek sorában említette, hogy Ficóék nem támogatták pártja azon törvényjavaslatát, amellyel véleményük szerint meg lehetett volna teremteni a vasúti kétnyelvűséget, vagyis azt, hogy a vasútállomások nevei egy adott kisebbség nyelvén is feltüntethetők legyenek. Hasonló példaként említette a Most-Híd jelöltje által betöltött kisebbségügyi kormánybiztos hivatalának leépítését is.
    Megítélése szerint a tavalyi év hozadékai között több pozitívum is volt. Kiemelte ezek közül, hogy a megyei választások során pártjának és a Magyar Közösség Pártjának (MKP) együttvéve több magyar képviselőt sikerült bejuttatnia a megyei önkormányzatokba mint négy évvel korábban az MKP-nak. „Ez a választás azt is megmutatta, hogy érdemes együttműködni, hiszen északon sikerült bejuttatnunk roma és ruszin képviselőjelöltünket is” – hangsúlyozta Bugár Béla. Elmondta: a tavalyi évet tekintve nem lehet közeledésről beszélni az MKP és a Most-Híd között. Véleménye szerint ennek az volt az oka, hogy „az MKP elutasította a koalíció létrejöttét” a megyei választásokon. Hozzátette: arra utaló jeleket lehet tapasztalni, hogy 2014-ben sem jön létre együttműködés a két párt között.
    A politikus a pozsonyi törvényhozás által decemberben jóváhagyott új közoktatási törvényhez köti a tavalyi esztendő leginkább pozitív eredményét és legsötétebb pillanatát is. Bugár Béla szerint a kisebb létszámú vidéki iskolák jelentős részének, köztük a magyar oktatási nyelvű kisiskolák mintegy harmadának leépítésére vezető új szabályozás elfogadása „fekete dátumként kerül be a történelembe”. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a törvény elfogadása elleni közös fellépés az év legpozitívabb jelensége volt. „A jogszabály elleni tüntetésen civil szerveződések és a két magyar párt is részt vett” – emlékeztetett.
    A politikus szerint a szlovákiai történéseket 2014-ben leginkább három választás, a márciusi államfőválasztás, a májusi európai parlamenti választás, illetve a novemberi helyhatósági választás befolyásolja majd. Bugár Béla ezzel összefüggésben, pártja várható eredményeit latolgatva elmondta: sajnálatosnak tartja, hogy az MKP saját, magyar államfőjelöltet indított Bárdos Gyula személyében, mert ezzel megítélése szerint csökkentette a Most-Híd által is támogatott szlovák kereszténydemokrata Pavol Hrusovsky esélyeit arra, hogy bejusson az elnökválasztás második fordulójába.
    Szlovákia 12 európai parlamenti képviselőt küldhet Strasbourgba. A Most-Híd-nak jelenleg nincs képviselete az EP-ben. Bugár Béla elmondta, pártja a májusi EP-választáson a 12 mandátumból egy képviselői helyet szeretne megszerezni. A novemberi helyhatósági választásokon a párt azzal számol, hogy Dél-Szlovákiában sikerül megőrizniük a négy évvel korábban elért pozíciójukat.

MTI

hirdetés
Previous articleBerényi: dinamikus év lesz 2014 a belpolitikában
Next articleLegalább százhatvannal ment a Walkert szállító Porsche