HAZA KULTÚRA Bob Dylan június 27-én Kassán ad koncertet

Bob Dylan június 27-én Kassán ad koncertet

903
hirdetés

bdHamarosan induló európai turnéja részeként június 27-én Kassán a Steel Arenában ad koncertet a rockzene történetének egyik legfontosabb dalszerző-előadója, az amerikai Bob Dylan.

Bár Bob Dylan májusban ünnepelte 73. születésnapját, nem gondol a pihenésre, néhány hete egy új dalt, A Full Moon and Empty Arms című, csaknem hetven évvel ezelőtt írt ballada feldolgozását tette közzé weboldalán, amely egy hamarosan érkező stúdiólemez előfutára. Minden bizonnyal ez a szám is elhangzik a kassai koncerten – tájékoztatta a kassai koncertet szervező Vagaboond.com ügynökség az MTI-t.
A tervezett új album lehet Bob Dylan 36. nagylemeze, amely a 2012-es Tempest című albumot követi, a címe pedig a közzétett grafikák alapján Shadows In The Night lehet. A zenész június 16-án kezdi meg európai koncertkörútját az írországi Corkban. A Never Ending (Soha véget nem érő) című turné ugyan nem érinti Magyarországot, de a június 27-ei kassai fellépés a magyar rajongóknak is nagyon közel van.
A több mint fél évszázada a pályán lévő Bob Dylan egyike minden idők legnagyobb hatású dalszerzőinek, sokak szerint új értelmet adott a könnyűzenének. Pályafutása kezdetén egészen új hangot hozott a zenébe, ezzel megváltoztatta a rock and rollt. Valóságos himnuszokat alkotott, amelyeket generációk dúdolnak: ilyen a Blowin’ In The Wind, a Masters of War, a Like A Rolling Stone, a Knockin’ On Heaven’s Door, a Mr. Tambourine Man, a Just Like A Woman, All Along The Watchtower, Hurricane, Make You Feel My Love, az I Shall Be Released vagy a Tangled Up In Blue.
Az évtizedek alatt szinte minden stílus felbukkant zenéjében: blues, folk, pop, dzsessz, szving, gospel és rockabilly elemek egyaránt felfedezhetők. Legnagyobb fegyvere mégis a szavakban rejlik. Összesen 11 Grammy-t, Golden Globe-ot, Academy Awardot kapott, beiktatták a rock and roll legmeghatározóbb személyei közé, vagyis bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be. Barack Obama amerikai elnök a történelem egyik legnagyobb amerikai zenészének nevezte és 2012-ben a legmagasabb, civileknek adható elismeréssel, az Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki. Nemrég a Francia Becsületrendet is megkapta, a Rolling Stone magazin pedig az első helyre tette egyik szerzeményét minden idők 500 legnagyobb dalát tartalmazó listáján. A befutó a Like A Rolling Stone volt.
Bob Dylan 1988 óta szinte megállás nélkül turnézik.


MTI

fotó: wikipedia

hirdetés
Previous articleMeghalt a világ legöregebb férfija
Next articleNagy József EP-képviselő szlovák-magyar párbeszédet javasol a Benes-dekrétumok ügyében