HAZA BELFÖLD Nagy József EP-képviselő szlovák-magyar párbeszédet javasol a Benes-dekrétumok ügyében

Nagy József EP-képviselő szlovák-magyar párbeszédet javasol a Benes-dekrétumok ügyében

963
hirdetés

Nagy József, a Most-Híd nevű párt színeiben megválasztott szlovákiai magyar európai parlamenti (EP-) képviselő olyan szlovák-magyar kormányközi párbeszédet javasol a Benes-dekrétumok ügyében, amelynek a végén a két parlament közös nyilatkozattal megkövetné azokat, akik sérelmeket szenvedtek el.

    A Most-Híd szlovák-magyar párt egy mandátumot szerzett a májusi EP-választáson. Nagy József a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt EP-frakciójában foglal majd helyet. Az új összetételű EP alakuló ülését július elején tartják Strasbourgban.
    A második világháború után Edvard Benes által kihirdetett 143 csehszlovák elnöki rendelet közül 13 rögzítette az ország területén élő németek és magyarok „kollektív bűnösségét”, és rendelkezett jogfosztásukról.
    „A Benes-dekrétumok fogalma évtizedek óta komoly feszültséget jelent Közép-Európában. Az érintett négy nemzet: a csehek, a magyarok, a németek és a szlovákok mind ragaszkodnak saját igazságukhoz, a kérdés túlpolitizált, érzelmekkel és félelmekkel telített” – állapította meg az MTI-hez eljuttatott közleményében Nagy József.
    A megválasztott EP-képviselő felhívta a figyelmet arra: a csehek részéről az elmúlt időszakban több magas rangú politikus nyilatkozatban ismerte el, hogy a dekrétumok súlyos jogtipráshoz vezettek a németeket illetően. Nagy József szerint a „biztató cseh példa alapján bátran el kell indulni a kérdés rendezésében, és előítéletek nélkül le kell azt zárni”.
    A szlovákiai magyar politikus leszögezte, hogy a Benes-dekrétumok egyes tételei összeegyeztethetetlenek az emberi jogokkal és az egységesülő Európa alapelveivel. Úgy látja, itt az ideje olyan szlovák-magyar kormányközi párbeszéd megkezdésének, amelynek a végén a két parlament közös nyilatkozattal megkövetné azokat, akik sérelmeket szenvedtek el.
    Nagy József emlékeztetett arra: a Híd párt már korábban javasolta közös kulturális alap létrehozását, ami „szimbolikusan  enyhíthetné a nemzetek közti vélt és valós történelmi sérelmekkel kapcsolatos feszültséget”.
    „Fontos viszont azt is kimondani, hogy a Benes-dekrétumok kifogásolt tételei kapcsán szó sincs a szlovák állam alapdokumentumainak megkérdőjelezéséről” – tette hozzá.


MTI

hirdetés
Previous articleBob Dylan június 27-én Kassán ad koncertet
Next articleHospodárské Noviny: létszámbővítésre készülnek a szlovákiai autógyárak