HAZA NÖVÉNYVÉDELEM Biológiai vagy integrált növényvédelem a házikertekben?

Biológiai vagy integrált növényvédelem a házikertekben?

778
hirdetés

paprikavédelemA kertész nem azért fárad és dolgozik növényei termesztésével, hogy az eredményt átengedje a kártevőknek. A növényeinken élősködő kórokozók, baktériumok, gombák, rovarok és atkák ellen az ember mindig igyekezett védekezni, illetve azokat távol tartani növényeitől. A védekezésben igazán hasznos eszközök csak a II. világháború után kerültek az ember kezébe, az újonnan megjelenő növényvédő szerek formájában. Mivel ezek hatása gyors és totális volt, rövid idő alatt széles körben elterjedtek. Ekkor sokan megoldottnak látták a növényvédelem minden gondját, ám nemsokára jött a felismerés – a károsítókat pusztító szereknek hiányosságaik vannak. Így a mindent vegyszerrel megoldani kívánók mellett megjelentek a bio és az integrált növényvédelem hívei.

A biológiai védekezést alkalmazók csak természetes anyagokat akartak használni, de hamarosan felismerték, hogy a korszerű vegyszerek alkalmazása nélkül önmagában ez sem hoz ideális megoldást a növényvédelemben. A biotermékek piaca még ma is meglehetősen szűk, szerény a kereslet irántuk, és ha például az almamoly minden gyümölcsöt megrág és azok lehullanak a fáról, akkor egyetlen egy férges bioalmát sem tudunk értékesíteni. Ha valaki a kipróbált és ismert hatású szerek helyett kotyvaszt otthon valamit és azzal igyekszik visszaszorítani a kórokozókat, ne csodálkozzék azon, hogy például a gusztustalan csalánléval nem éri el a szükséges eredményt, és csak beszennyezi növényeit. ăm ez is egy a választható tévutak közül bárkinek.

A vegyszerek, ha szakszerűen használjuk azokat, nem jelentenek olyan veszélyt, mint gondolnánk. Ezek a hatóanyagok elsősorban nem is az ember, hanem inkább a környezet részére jelentenek veszélyt. Ugyanis használatuk sok hasznos rovart is elpusztít, melyek életmódjuknál, táplálkozásuknál fogva korlátozzák a kártevőket.

Az integrált növényvédelem alapjául az új kutatások és hatásmódok kifejlesztése szolgál. Ma már elmondhatjuk, jogos igényünk, hogy az újabb vegyszerek és módszerek bevezetésével tovább már ne növekedjenek veszteségeink. A másik ajánlás, hogy csak a gyakorlatban bevált és igazolt módszereket alkalmazzuk. Ezek azonban nem kizárólag a kémiai védekezés módszerei. Kisebb területeken hasznosabb a mechanikai védekezés, mint a kapálás, a bogarak és hernyók mechanikai összegyűjtése. A jövő útja azonban mindenképpen az integrált növényvédelem. Ez azt jelenti, hogy okszerűen és céltudatosan alkalmazzuk a vegyszeres növényvédelmet, és a fentiekben leírt lehetőségeket. ═gy a kártevők természetes ellenségeit megkímélve sokkal kevesebb vegyszert használunk majd és kevesebb permetezésre lesz szükség. Mindez ma már jelentős anyagi megtakarítást is eredményez.

Az integrált növényvédelmi módokat a következőképpen lehetne csoportosítani:

– Az agrotechnikai növényvédelem. Ilyen a laza ültetés, a széljárta lombozat kialakítása, a helyes metszés és a megfelelő tápanyagellátás.

– A biológiai növényvédelem. A hasznos élőlények megóvása, ellenálló fajták nemesítése és termesztése.

– A kémiai növényvédelem. A megfelelő növényvédelmi szerek használata.

Az integrált növényvédelem másik üzenete, hogy ne állandóan, hanem csak akkor, azzal és annyiszor permetezzünk, amikor az valóban szükséges.

 

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleAmikor az előváros adóját „lenyúlja” a belváros
Next articleFico állítja: nem támadta a kisebbségeket, konkrét esetre reagált