HAZA HÍR-MIX Azért a víz az Úr!

Azért a víz az Úr!

2772
hirdetés

Gútán – és máshol is – már több alkalommal bizonyította a természet, hogy erősebb az ember akaratánál, a címben szereplő Petőfi idézet pedig az elmúlt hetek időjárására és következményeire utal. Hiszen a karácsony előtti havazás, és hirtelen olvadás, több családnak is gondokat okozott a kisvárosban.

Amikor baj van, összefogásra lenne szükség, amikor baj van, akkor derül ki, mi minden nem működik, hogy segíteni lehessen. Valószínűleg így derült ki az is, hogy a Csörgő városrészben lévő szivattyúkból egy működik, három pedig nem, ráadásul szivárog a zsilip, ezért árasztotta el a víz a térséget. A polgármester egy korábbi posztjában a vízgazdálkodási vállalatot tette felelőssé a kialakult helyzet miatt: „Sajnos kiderült, hogy a 4 szivattyúból csak 1 működőképes, ami tarthatatlan állapot, és nagyon nagy felelőtlenség, hogy az illetékesek hagyták ezt.”

A magas belvíz elöntötte Csörgő városrészt, és a városban a családi házak egy részének pincéit is elárasztotta a víz, ezzel bosszúságot és károkat okozva a lakosoknak.

Halász Béla polgármester ez ügyben több bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, majd egy levelet is írt a környezetvédelmi minisztériumnak, amelyben segítséget kér a probléma elhárítására. A levélben az áll, hogy az információk szerint jelenleg csak egy szivattyú működik. A megmaradt szivattyúk a 2016-ban befejezett rekonstrukciós munkák során az elektronikus vezérlőegységek szakszerűtlen csatlakoztatása miatt károsodtak. A szivattyúk vezérlésének károsodása a szivattyútelep teljesítményének jelentős csökkenését okozta, és mivel egy működőképes szivattyú csak 12 óráig lehet folyamatosan üzemben, ez akadályozza a hatékony árvízvédelmet. Halász a környezetvédelmi minisztériumnak írt levelében, kérvényében megfogalmazta azt is, hogy tisztában van vele: ezt a szivattyútelepet, amíg a magas talajvízszint le nem csökken, nem lehet megjavítani, viszont a jövőben a berendezések javítása elkerülhetetlen lesz.

A Csörgői szivattyúállomás a múlt század harmincas éveinek második felében épült, és a 90-es évekig működött. A nagy esők, a belvizek idején Gútáról Komárom felé, a szőlősi és a kabátfalui szivattyúállomásra vezették el a vizet, de a távolság miatt ez nem volt hatékony, így a mezőgazdasági területeken soká állt a víz. A 2016-ban átadott csörgői állomás megépítése előtt kitakarították a fő kanálisokat, hosszú évekig szorgalmazták a vízgazdálkodási vállalatnál a csörgői állomás újbóli üzembe helyezését, ráadásul arra hivatkoztak soká, hogy az épület műemlék. A 2013-as árvíz során mutatkozott meg, milyen nagy szükség lett volna rá, hogy az ott működjön. Nem sokkal azután itt járt Gútán Robert Fico, miniszterelnök, akitől kértem, segítsen, hogy működőképes lehessen a csörgői szivattyú, megígérte és nemsokára rá meg is kapta a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a pénzt. A 2016-os beruházáskor a korábbi, működésképtelen dízelmotorokat nagy teljesítményű villanymotorokra cserélték. A munkák 2,3 millió euróba kerültek – tudtuk meg az akkori polgármestertől, Horváth Árpádtól. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen gyakran szokták ellenőrizni a szivattyúkat, működnek-e, szerinte a vízgazdálkodási vállalat felelőssége, hogy jól működjenek a szivattyúk, amit legalább havonta kéne ellenőrizni, amíg ő volt a polgármester nem volt gond. Horváth több éve alelnöke a gútai horgászszövetségnek, mint mondta: „felszoktam hívni a vállalatot, amikor pl. tavasszal nagyon magas a vízszint, vagy íváskor, amikor gond volt a vízállással. Szoktam kérni, hogy engedjenek le a vízből, vagy hagyjanak benne többet, tehát a horgászat miatt is rendszeresen kapcsolatban voltam velük, soha nem volt semmilyen gond, és ellenőriztük, de 2-3 nap alatt mindig minden megoldódott, a működés be volt biztosítva.”

Az átadón Peter Žiga akkori miniszter reményét fejezte ki, hogy az utolsó két évtized belvízproblémáinak végleges megoldását jelentheti Gúta számára a felújított vízmű, a gyakorlat és az élet azonban mást mutat(ott).

Vadkerti Neszméri Csilla

fotók: J.I., dunataj.sk (teljes album itt található)

hirdetés