HAZA KÜLFÖLD Az európai emberi jogi bíróság elutasította Babis beadványát Szlovákia ellen

Az európai emberi jogi bíróság elutasította Babis beadványát Szlovákia ellen

987
hirdetés

Elutasította Andrej Babis cseh kormányfő Szlovákia elleni panaszát az Emberi Jogok Európai Bírósága.

    Erről először a Respekt című, liberális cseh hetilap hírportálja adott hírt kedden, és az információt később a CTK kérdésére Babis is megerősítette.
    Andrej Babis azért akarta beperelni Szlovákiát a strasbourgi bíróságon, mert szerinte Pozsonyban jogtalanul tartják nyilván a volt kommunista Állambiztonsági Hivatal (StB) ügynöklistáján.
    A bíróság a Respekt szerint azért utasította el Babis beadványát, mert nem tartja magát illetékesnek ilyen ügyben dönteni. Babis júniusban küldte el panaszát Strasbourgba, s a testület november 20-án hozta meg elutasító döntését, amely eddig nem volt nyilvános.
    „Igen, tudok róla. A határozatot a jogászok most elemzik” – mondta a kormányfő a hírügynökségnek. Leszögezte, hogy a per ezzel nem ért véget. „Az igazság az én oldalamon van. Meggyőződésem, hogy a pert megnyerem, mert soha semmilyen együttműködési megállapodást nem írtam alá” az egykori Állambiztonsági Hivatallal – állította Andrej Babis.
    Marica Pirosíková, aki Szlovákia képviselője az Emberi Jogok Európai Bírósága mellett, a CTK-nak azt mondta, nem tud a testület döntéséről. Amennyiben a bíróság formai okokból elutasítja a beadványt, vagy azt előzetes átvizsgálás után alaptalannak minősíti, arról nem tájékoztatják a közvéleményt – fejtette ki Pirosíková.
    A szlovák származású cseh politikus 2012-től, vagyis azóta pereskedik a szlovákiai hatóságokkal, hogy a pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) közzétette az StB-vel együttműködők névsorát, amelyen Andrej Babis beszervezett ügynökként szerepelt. Babis már akkor személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva pert indított az ÚPN ellen, azt állítva, hogy neve jogosulatlanul szerepelt az StB listáin.
    A különböző szintű bírósági döntések, fellebbezések és panaszok után a szlovák alkotmánybíróság tavaly októberben eljárási hibákra és jogtalanul felvett tanúvallomásokra hivatkozva semmisnek mondta ki az előző ítéleteket, és az ügyet újratárgyalásra visszautalta a kerületi bírósághoz, amely az idén februárban elutasította Andrej Babis panaszát. A cseh kormányfő márciusban fellebbezett, de a Legfelsőbb Bíróság elutasította a keresetet. Andrej Babis azonban nem ért ezzel egyet, és júniusban az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult
    A sokmilliárdos vagyonnal rendelkező politikus tagadja, hogy titkos ügynöke lett volna a volt kommunista Állambiztonsági Hivatalnak. Az ÚPN állításai szerint Babis 1980-ban lett az StB „társadalmi megbízottja”, majd két év múlva – Bures fedőnéven – az ügynöke.
    Babis nem rejtette véka alá azt, hogy még a Petrimex külkereskedelmi vállalat munkatársaként érintkezésbe került az StB embereivel, de tagadta, hogy titkos ügynök lett volna.
    A nagyvállalkozóból lett kormányfő vitatott múltja miatt már hosszabb ideje a jobboldal politikai támadásainak van kitéve Csehországban.

MTI

kép: illusztráció

hirdetés
Previous articleSzuperszámítógép került a dél-komáromi Gesztenyés Óvodába
Next articleMagyar Teátrum-díjas lett a Komáromi Jókai Színház színpadmestere