HAZA RÉGIÓ Atilla palotáját keresi? Gútán találja!

Atilla palotáját keresi? Gútán találja!

2026
hirdetés

Miután a turulmadár is „felszállt” a Kassai Lovasíjász Iskola Vermes törzsének székhelyén, a Gútához tartozó Csörgő-pusztán emelt Atilla palotája-fapajta tornyának tetejére, azt április 21-én ünnepélyes keretek között átadták és felszentelték. A múltunkhoz szorosan kötődő lovaskultúra népszerűsítését célzó beruházás megvalósulását 37,5 millió forinttal támogatta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, s az eseményen Potápi Árpád János illetékes államtitkár mondott beszédet.

Fél év alatt épült fel az Atilla Palotája – fapajta

A Vermes István Koppány lovasíjász bajnok és családja otthonát is képező lovastanyán előbb a szintén lovasíjász bajnok fiával, Vermes Balázzsal együtt tartott látványos bemutatót a meghívott vendégeknek, akiket aztkövetően a Kassai Lovasíjász Iskola Vermes Törzs Polgári Társulás elnökeként is üdvözölt.

Látványos lovasíjász-bemutatóval kezdődött az esemény

A világszerte elismert bajnok köszönetet mondott a többfunkciós építmény létét elősegítő Potápi Árpád János államtitkárnak és Czimbalmosné Molnár Évának, az államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetőjének, valamint a tervezőnek és a kivitelezőnek is. Majd a jelenlevőkkel magvas gondolatokat osztott meg a számára legfontosabb értékeknek tartott hitről, nemzetről és családról.

Czimbalmosné Molnár Éva, Vermes Renáta, Kiss Róbert és Potápi Árpád János

Potápi államtitkár köszöntőjében a jelentős anyagi támogatás nyújtását azzal indokolta, hogy az Atilla palotája-fapajta hozzájárul a magyarság múltjához szorosan kötődő lovaskultúra népszerűsítéséhez. Annak kapcsán a Vermes családot is támogatják, amely az őseink tudását, hagyományait, értékrendjét többféleképpen adja át a hozzájuk érkezőknek.

Számomra a legfontosabb értékek: a hit, a nemzet és a család

Majd bejelentette, az idén az egész Kárpát-medencére kiterjesztik az erdélyi mintára működő lovas-programot, amelyben Vermes István Koppány szakértelmére, segítségére is számítanak.

Nagyon köszönjük, államtitkár úr…!

Az ünnepélyes szalagátvágás után Kiss Róbert, a Nagyszombati Érsekség magyar híveinek püspöki helynöke áldotta és szentelte meg a magyarságtudat erősítését szolgáló létesítményt, amelybe Vermes Renáta, a házigazda neje tessékelte be a vendégeket.

Kiss Róbert, a Nagyszombati Érsekség magyar híveinek püspöki helynöke megszentelte a fapajtát

Azután a múltidéző pajtában csodálatos hangon szakrális dalokat énekelt a házigazda egyik lánya, Vermes Anna, az Ifjú Szívek Táncszínház népdalénekese. Vadkerti Imre, a Kormorán együttes gútai tagja pedig Sipos Dávid szaxofon-kíséretével lépett fel. Több szívmelengető dal elhangzása után a Bánk bán Hazám, hazám című áriájával könnyeket csalt a résztvevők szemébe, akik végül közösen énekelték el a Himnuszt.

A szalagátvágás ünnepélyes pillanata

A bensőséges hangulatú rendezvényről bővebben a MAGYAR7 hetilap április 25-i számában olvashatnak.

Vadkerti Imre, a Kormorán együttes gútai tagja Sipos Dávid szaxofon-kíséretével lépett fel

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleMájus 1-jén ismét Komárom-Komárno futóverseny!
Next articleSzép selyés eredmények születtek a szlovák versenyeken