HAZA RÉGIÓ Áprilisban megkezdődik a kanalizáció kiépítése Gútán

Áprilisban megkezdődik a kanalizáció kiépítése Gútán

176
hirdetés

Lakossági fórumot tartottak március 26-án, Gútán a víztisztító és a szennyvízcsatorna rendszer kiépítéséről, a beruházás több mint 20 millió euróba kerül. Áprilisban megkezdődik az építkezés.

A sokak által várt csatornarendszer építkezésének előkészületei már megtörténtek, meg vannak az érvényes engedélyek, kivágták a fákat – ezzel előkészítették a terepet. Áprilisban Purukban, a Jánošík, a Felső és a Pozsonyi utcákon megkezdődik az igazán látványos munka, az építkezés. Halász Béla a fórumon kiemelte: ez egy akkora építkezés lesz, hogy a lakosságnak óriási türelemre lesz szüksége, viszont a beruházás befejezése után szép, tiszta és ismét zöld várost tudhatunk majd magunkénak, hiszen a 420 kivágott fa helyett, 1200 kerül kiültetésre 2025 őszén.

Az építkezés menetéről és a műszaki részleteiről Martin Krasula az egyik kivitelező cég képviselője számolt be. A beruházás költségvetése 24 millió euró, amelyet a Nyugat-Szlovákiai Vízművek európai uniós támogatásból és a környezetvédelmi minisztérium finanszírozásából valósít meg.

A projekt befejezése után a víztisztítóra 13 750 ekvivalens lakost lehet rákötni, négy szivattyúállomást újítanak fel és bővítik a szennyvíztisztítót, kiépítik a csatornarendszert, így mindenkinek lehetősége lesz csatlakozni a szennyvízelvezető rendszerre. Elmondta azt is, a tisztítótrendszerek közül a mechanikai kész van, ezért ők második lépésként a biológiai tisztítórendszert fogják megépíteni. Kraslan kiemelte, a várost két részre osztják, a nyugati részen kezdenek, vagyis a Vágsellyéhez közelebb eső városrésszel, második szakaszban pedig a város Komáromhoz közelebb eső részt építik ki, a már létező kanalizációval ők nem dolgoznak, csak a Szlovák utcán. Az építkezés során, figyelembe véve Gúta természeti adottságait nyomásos csatornarendszert építenek ki, amelyet az ingatlanok határáig vezetnek be, aminek végére csatlakozót tesznek. Az is kiderült a fórumon, hogy a telektulajdonosokkal csatlakozási dokumentumot iratnak majd alá, de ez nem a bekötési szerződés, arra csak az egész építkezés, a kolaudáció után kerülhet sor, a lakók a vízművekkel kötik meg a végleges szerződést.

Egy bekötés előreláthatólag 1500 euróba kerül majd. Ezzel kapcsolatban Halász Béla elmondta, még nem tudja, mi módon fognak segíteni a lakosoknak, egyeztetnek a képviselőkkel, szakbizottságokkal, elsősorban a szociális bizottsággal, de keresik a megoldást, hogy a rászorulóknak, egyedül élőknek, nyugdíjasoknak valamilyen támogatást tudjanak nyújtani, megnézik, van-e lehetőség esetleges részletfizetésre is. A cél az, hogy minél többen csatlakozzanak rá a hálózatra. A polgármester kihangsúlyozta, nem kötelező csatlakozni a rendszerre, de erősen ajánlott, hiszen a törvény értelmében büntetés szabható ki azoknak, akik a telkükre, kertre, utcára engedik ki a szennyvizet, azoknak, akiknek biológiai víztisztítórendszerük van, nem kell csatlakozniuk, ha van megfelelő tanúsítványuk.

A munkálatok ütemterve felkerül majd a város honlapjára, jövő hónapban három utcán kezdenek el dolgozni, de Krasula bízik benne, hogy májustól több csapattal, több helyszínen fog zajlani a munka. A kivitelező cég munkatársa kéri az emberek türelmét, mint mondta: minden nap nehéz lesz, hiszen szinte az egész város fel lesz túrva, de ők megpróbálnak úgy dolgozni, hogy mindenki elégedett legyen.

Lakossági kérdésekből kapott válaszokból kiderült, azoknak, akik a város olyan részén laknak, ahol már kiépítettkanalizáció van, ők is csatlakozhatnak a rendszerre, csak jelezniük kell a városházán. Az építkezés során minden kérdésre és kérésre megpróbálnak válaszolni, a polgármester azt kérte, forduljanak a városi hivatal munkatársaihoz bizalommal a lakosok, ezért létre hoztak egy e-mail címet is: kanalizacia@mestokolarovo.sk, telefonon a 0915 821 108-as szám hívható munkaidőben, vagy akár személyesen a hivatalba is ellátogathatnak, de lesz még a témában lakossági fórum. A polgármester kifejtette, a kanalizációval kapcsolatos kérdéseket nem a facebookonkell megoldani és megvitatni.

Vadkerti Neszméri Csilla, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleForró Pellegrinit támogatja a 2. fordulóban
Next articleA Föld órája – A Munka Utcai Alapiskola közössége együtt rezdül a Föld (ketyegő) órájával