HAZA GAZDASÁG Állami támogatás az energiatakarékosságra

Állami támogatás az energiatakarékosságra

1072
hirdetés

Energiamegtakarítást célzó indítvánnyal rukkol elő a gazdasági tárca az energetikai hatékonyságról szóló új törvényben, aminek értelmében a családi házát hőszigeteléssel ellátó vagy a fűtési rendszerét felújító családot legfeljebb 5 ezer euróval támogatná az állam.

A minisztérium javaslata szerint az állam a családi házakkal kapcsolatos említett befektetéseknek legfeljebb az 50 százalékát térítené meg, miközben a legnagyobb állami támogatás egy-egy családi ház esetében 5000 euró lehetne. A törvény október elsejétől léphet érvénybe – mondta Stanislav Jurikovič, a gazdasági tárca szóvivője.
Az állam azért vezeti be ezt a támogatást, mert a vonatkozó brüsszeli rendelet szerint csökkentenünk kell az energiafogyasztást. Az egész Európai Uniónak 2020-ig meg kell takarítania a jelenleg fogyasztott energia egyötödét. Ennek köszönhetően az uniós tagállamok az energiafogyasztás szempontjából kevésbé függenének majd más országoktól. Európa ugyanis napjainkban főként az Oroszországból történő gázbehozatalra szorul. További szempontnak számít az, hogy a jövőben hatékonyabban kellene védeni az életkörnyezetünket. Éppen az energetikai ágazat tartozik a legjelentősebb légkörszennyezők közé.
Az energieprevas.sk portál elemzője, Jozef Badida szerint a programnak köszönhetően új munkahelyek is létesülhetnének. „Ez hozzájárulhat Szlovákia lokális foglalkoztatottságának és Szlovákia energetikai biztonságának a növekedéséhez, valamint az energetikai szegénység csökkentéséhez és a környezetvédelemhez, amivel bizonyára kevésbé terheljük majd meg a jövendő nemzedékeket“ – fejtette ki Badida.
Míg a háztartások az állami támogatásnak köszönhetően anyagilag jól járnak, az energetikai vállalatok jövedelme megsínyli ezt a rendelkezést.
A Magna EA társaság ügyvezetője, Martin Ondko kijelentette, hogy az energiaszolgáltatóknak majd meg kell békélniük a csökkenő kereslettel. Cége gázzal és villanyárammal látja el a háztartásokat és más vállalatokat. „Természetesem, ezt megérezzük. Már manapság, a villanyáram alacsony piaci árának következtében is csökken a jövedelmünk“ – jegyezte meg Ondko.
Az energetikai vállalatok számára megoldást jelentene az általuk nyújtott szolgáltatások kibővítése. A Nyugat-szlovákiai Villamosművek (ZSE) szóvivője, Ján Orlovský elmondta: keresik az arra vonatkozó lehetőségeket, hogy miként bővítsék szolgáltatásaik portfólióját. Szerinte ennek nem kell feltétlenül összefüggnie majd az energiaeladással és -forgalmazással. „Például energetikai tanácsadás, egészségügyi és biztosítási szolgáltatások meg egyebek is szóba kerülhetnek“ – fűzte az elmondottakhoz Orlovský.
A forgalmazók számára egy további nagy kockázat is adódik. A brüsszeli rendelkezés szerint ugyanis éppen nekik kellene viselniük anyagi felelősséget azért, ha esetleg mégsem sikerül majd csökkenteni Szlovákia energiafogyasztását. Ondko szerint fölösleges az EU által megfogalmazott szabályozás. „Ez ugyanaz, mintha a péknek kellene kezeskednie azért, hogy az emberek hány kiflit esznek meg. Ennek semmi köze sincs a józan észhez“ – véli Ondko.
Ősszel derül majd ki az, hogy hány ember is élhet ezzel a lehetőséggel, és a cégeknek mekkora hátrányuk származik mindebből. Akkorra ugyanis már körvonalazódik az állami költségvetés és a támogatásra szánt összeg nagysága.

HNOnline.sk/Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleVádelőkészítés a komondoros Balogh ellen
Next articleTollforgatók ajánlásával