HAZA HÍR-MIX Adóemelések, új illeték Gútán

Adóemelések, új illeték Gútán

558
hirdetés

Saját bőrünkön tapasztaljuk a gazdasági válság következményeit, az önkormányzatok a központi költségvetésből ismét kevesebb pénzre számítanak. Ezért ahogy több községben, így Gútánis emelkednek a helyi illetékek, jövő évtől átlagban 13,5 százalékkal többet fognak fizetni a lakosok. Emelték az ingatlanadót, az ebadót és a hulladék elszállításáért is magasabb összegről kapnak csekket a gútaiak.

A gútai önkormányzat döntése értelmében magasabbak lesznek a helyi adók, erről döntöttek a városi képviselő-testületi ülésen, október 30-án. A lakosokat leginkább három adónem érinti: az ingatlanadó, az ebadó és a hulladék elszállításáért kirótt illeték.

Az ingatlanadó emelésétől 70 ezer euróval magasabb bevételre számít a város, a jelenlegi 0,117 euró/négyzetméter helyett 0,133 eurót fizetnek az ingatlantulajdonosok egy négyzetméterért. Jó hír viszont, hogy a földadó összege nem változott. Az ülésen elhangzott, az eddigi 580 ezer eurónyi bevétel helyett 660 ezer eurónak kéne beérkeznie a város kasszájába.

Többet kell fizetnie azoknak is, akik kutyát tartanak, a lakásokban élők 2024-tól 40 eurót fizetnek majd kedvencükért, kedvezményt kapnak a családi házaknál tartott kutyákra a gazdik, ők 8 eurót, a város külterületein tartott házőrzőkért pedig 4 eurót kell befizetni a városi költségvetésbe. A testületi ülésen elhangzott, hogy jobb bejelenteni a kutyákat, mert jövő évtől ellenőrizni fogják a háztartásoknál az ebeket, vagyis a városi rendőr bárkihez becsengethet, tart-e kutyát, és azt bejelentette-e a városházán. Az ebadó emelésétől azt várják, hogy az eddig 5800 euró helyett 6600 euró lesz a város bevétele.

Kisebb vita alakult ki a hulladékilleték emeléséről szóló rendelet megszavazása előtt. Bár igazából nem az emelkedés mértéke miatt, hanem az anyag nem egyértelmű kidolgozása, a számadatok nem egyértelmű feldolgozása miatt. A Szövetség képviselői kérték, hogy a szociális és az egészségügyi szféra kaphasson kedvezményt, ezért jövőre valószínűleg a pelenkákat külön gyűjtenék, ennek megoldását egyeztetni fogják még, mielőtt valóban bevezetésre kerül. Végül az emelést a testület elfogadta.A lakosság az eddigi 25,55 euró helyett 2024. januárjától 30 eurót fog fizetni, ami két részből áll össze, az átalánydíj 15 euró lesz, a mozgórész szintén 15 euró, ebbe az összegbe 107 kilogrammnyi szemét elvitele fér bele. Kedvezményt kapnak a 62 évnél idősebb polgárok, ők 21 euróról kapnak csekket 2024-ben, ebből 7,50 az általánydíj, a 13,50 euró mozgórészért cserébe ők 88 kiló szemetet tehetnek bele a kukaedényekbe. Az eddig 10 cent helyett, jövőre 0,1389 eurót fizetünk egy kiló hulladékra. Nagyobb mértékben emelkedik a jogi személyek szemétdíja, a vállalkozók mennyiség és a hulladéktároló űrmértéke alapján fizetik a díjat a jövőben.

Az emeléstől azt várják, hogy kisebb összeggel kell a városnak hozzájárulni a hulladékgazdálkodáshoz. Ezzel kapcsolatban elhangzott az is, hogy a biológiailag lebomló hulladék elszállításával kapcsolatban is lesznek változtatások, de erről csak jövőre döntenek.

A 2024-es évtől új illeték jelenik meg Gútán, mégpedig a településfejlesztési díj, ami a jövőben építkezők kiadásait növeli majd meg. Az általános érvényű rendelet értlemében ugyanis, azok, akik 60 négyzetméternél nagyobb épületet építenek 10 euró/ négyzetméteres adót kötelesek befizetni a város kasszájába, amelyet a jogerősen kiadott építkezési engedély alapján számolnak ki.

Megemelkedtek az adók az árusító automaták, a nem nyerő játékautomaták esetében is, de emelték a szállásadót is, ám ezek közvetlenül nem érinti a város lakosait.

Vadkerti Neszméri Csilla

hirdetés
Previous articleA komáromi kosarasok immár a harmadik győzelmüket aratták
Next articleSHMÚ: Rendkívül meleg volt az idei október