HAZA HÍR-MIX A sikeresebb pályázást is segítheti a Nyitra Megyei Önkormányzat komáromi asszisztens-központja

A sikeresebb pályázást is segítheti a Nyitra Megyei Önkormányzat komáromi asszisztens-központja

538
hirdetés

Megengedhetetlen, hogy miként korábban, Szlovákia a 2021-27 közti programidőszakban is sok pénzt adjon vissza az Európai Uniónak azért, mert a saját pályázatíró munkatársakat nélkülöző és a hozzáértő szakembereket foglalkoztató irodákkal anyagiak hiánya miatt szerződést kötni képtelen, többnyire kisebb községek nem igényeltek támogatásokat a helyi projektjeik megvalósításához.

Nos, e téren már mutatkozik némi fény az alagútban! Ugyanis a Nyitra Megyei Önkormányzat új asszisztens-központok megnyitásával — működtetésével igyekszik segíteni a rászoruló településeknek, önkormányzatoknak. Azok közül, az érsekújvári, nyitrai és nagytapolcsányi után a negyediket augusztus 30-án, ünnepélyes keretek között, a komáromi Tiszti Pavilon elülső részének emeletén nyitották meg. Az eseményen az egyre gyümölcsözőbb együttműködést folytató Nyitra megyei és komáromi városvezetés is képviseltette magát.

Branislav Becík mérnök, Nyitra megye elnöke, aki a helyettesével, Csenger Tiborral együtt érkezett az irodaavatóra, ünnepi beszédében hangsúlyozta: a szeptember 1-től megyei pénzekből, a Komáromi Régiófejlesztési Ügynökség (RRA Komárno) együttműködésével tevékenykedő komáromi központ megnyitásának célja elsősorban az, hogy annak segítségével minél többen igényeljenek uniós támogatást a 2021-27 közti uniós programidőszakban. Nagy előnyt jelent az, hogy a komáromi asszisztensek majd helyben és online módon, magyar nyelvű (!) tanácsadással is szolgálnak a pályázatírással, a szükséges projektdokumentációk elkészítésével kapcsolatban, valamint terepre is kiszállnak.

A jelen levő megyei képviselőkhöz, polgármesterekhez és az Andrea Fialová vezette RRA munkatársaihoz szintén szóló Keszegh Béla, Komárom polgármestere is örömmel fogadta e központ megnyitását, amely remélhetőleg hozzájárul a pályázati pénzeszközök eddiginél nagyobb mértékű merítéséhez és a térség további felvirágzásához. Mint megjegyezte: a városvezetés a helyi kórház fejlesztése kapcsán és más területeken is jól együtt tud működni a megyevezetéssel. Fialová pedig az asszisztens-központ jelmondatát hangoztatta: „Sikeresen, hatékonyan, gazdaságosan kell tevékenykedni!“.

Az avatóünnepség fénypontját jelent szalagátvágás utáni fogadáson egyéni véleményekre is kíváncsi voltam. Miért jelenthet újabb mérföldkövet a komáromi asszisztens-központ megnyitása? – kérdeztem Gyarmati Tihamértól és Becse Norberttől, akik a megyei testületben végzett munkájukon kívül majd a szlovák törvényhozásban is szeretnék kamatoztatni az eddigi szakmai tapasztalataikat, ezért a Szövetség képviselőlistáján indulnak a szeptember 30-i  parlamenti választásokon.

„Szerencsére, abban az időszakban vagyunk, amikor az Európai Uniótól több pénz fog érkezni az önkormányzatokhoz, az egyes régiókba. A pályázatíráshoz, az uniós támogatások merítéséhez azonban főleg a pályázatíró szakembereket nélkülöző, kisebb települések esetében nagy szükség van szakmai segítségre. Ezért megyei képviselőként és Szentpéter alpolgármestereként is üdvözlöm az új lehetőségnek számító komáromi asszisztens-központ létrejöttét“ — felelte a megyei szinten főként éppen a régiófejlesztésért munkálkodó Gyarmati Tihamér mérnök.

Megígérte: a jövőben is nagyon odafigyel majd arra, hogy a Komáromi RRA, illetve ez a centrum egy nyitott létesítmény legyen, ami a komáromi régiót konkrét munkával segítve, hozzájárul annak további felvirágoztatásához. „A Komáromi RRA bizonyos megyei anyagi támogatással már eddig is működött az Európa-udvarban, ahol főként fizetett szolgáltatásokat nyújtott, ám az emelt megyei támogatásból, ebben az új centrumban végre lehetővé válik az ingyenes tanácsadás is“ – hívta fel az érintgettek figyelmét a kiaknázandó lehetőségre.

Becse Norbert, a Szövetség Nyitra megyei frakciójának alelnöke és a párt Komáromi járási elnöke hozzátette: „Az elmondottakat azzal bővíteném ki, hogy a minden RRA-nak korábban nyújtott, évi 8300 eurós megyei támogatást az adott lakossági számarány alapján nemrég jelentős mértékben megnöveltük, ami lehetővé tette szakemberek alkalmazását a komáromi asszisztens-központban. Annak léte azért is kulcsfontosságú, mert látjuk, hogy a jelenlegi kormány mennyire „kiéheztette“ az önkormányzatokat. Emiatt azoknak nincs pénzük arra, hogy pályázatíró irodákkal szerződjenek, illetve megfizessék azok szakembereit“.

Rámutatott: eközben a pályázási rendszer is változik, amiben végre a megyék is fontos szerephez jutnak. „Előrelépést jelentett, hogy a hatékony regionális fejlesztés biztosítása érdekében Nyitra megye 2021-ben létrehozta a Nyitra Megyei Partnerség Tanácsát. A megyei önkormányzati választásokat követően pedig módosította képviseletét annak első, vagyis a regionális önkormányzat kamarájában. Míg eddig minden pályázat az illetékes minisztériumon ment át, ezentúl a Nyitra Megyei Hivatal régiófejlesztési főosztályán megy majd át, amely annak támogatására javaslatot tesz vagy sem. Ugyancsak örvendetes az, hogy e főosztály vezetőjét, Viera Juricová – Melušová mérnököt a Szövetség párt jelölhette“ – mondta el végül.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

(a szerző felvételei)

hirdetés
Previous articleTömeges halpusztulást regisztráltak a Kis-Dunán
Next articleIvan Korčok indul a jövő évi elnökválasztáson