HAZA BELFÖLD Ivan Korčok indul a jövő évi elnökválasztáson

Ivan Korčok indul a jövő évi elnökválasztáson

493
hirdetés

Ivan Korčok indul a jövő évi elnökválasztáson. A korábbi diplomata, volt külügyminiszter polgári jelöltként indul. Döntését szerdán jelentette be hivatalosan szülővárosában, Besztercebányán.

FOTO TASR – Ján Krošlák

„Fő célom, hogy segítsek Szlovákiának. Ha megválasztanak, szeretnék én is felelősséget vállalni azért, ahogyan az ország fejlődik. Szeretném felajánlani 30 éves tapasztalatomat, amelyet a Szlovák Köztársaság szolgálatában töltöttem, pártokon felüli hozzáállást, és világos álláspontokat szeretnék képviselni azzal kapcsolatban, hogyan kellene fejlődnie az országnak” – mondta Korčok.
Korčok szerint Szlovákia hosszú évek óta egy helyben toporog, ezért mindent meg kell tenni, hogy az ország kilábaljon ebből a stagnálásból. Kampányában a hazafiságról és Szlovákia álláspontjának kérdéséről is beszélni akar.
„Az utóbbi időben úgy érzem, ezt a fontos témát, és a még fontosabb értékeket kivették a kezünkből, és kisajátították azok, akik azt mondják, ellentmondás van aközött, hogy valaki büszkén vallja magát hazafinak, ugyanakkor európainak is” – mondta a volt külügyminiszter. A kampányban Szlovákia állásfoglalásáról is beszélni akar, elmagyarázni a nyilvánosságnak, milyen fontosak azok az intézményeknek, amelyekhez az ország tartozik.
Korčok a szülővárosában jelentette be, hogy indul az államfőválasztáson, azt mondta, miután mérlegelte a döntést, nem lát okot arra, hogy tovább halogassa a bejelentést. Hozzátette, tisztában van azzal, milyen belpolitikai helyzet van jelenleg Szlovákiában, és kijelentette, szeretné távol tartani magát a parlamenti választási kampánytól, az elkövetkező hetekben inkább a jelöltséghez szükséges aláírásgyűjtésre akar összpontosítani. Elképzeléseiről a szeptemberi parlamenti választás után tájékoztat részletesebben.
Az államfőt öt évre, közvetlen szavazással választja meg a lakosság. Az Alkotmány értelmében elnökjelölteket legalább 15 parlamenti képviselő, vagy a szavazópolgárok állíthatnak, 15 ezer aláírás összegyűjtésével. A jelöléseket legkésőbb a választás kiírását követő 21 napon belül kell benyújtani a parlament elnökének.
Zuzana Čaputová jelenlegi köztársasági elnök 2024-ben távozik hivatalából, nem indul újra az államfői tisztségért.

TASR

hirdetés
Previous articleA sikeresebb pályázást is segítheti a Nyitra Megyei Önkormányzat komáromi asszisztens-központja
Next articleKulisszatitkok az Indul a bakterház forgatásáról