Kezdőlap RÉGIÓ A Selye János Gimnázium diákjainak újabb sikere

A Selye János Gimnázium diákjainak újabb sikere

1376
MEGOSZTÁS

A „Minden morzsa számít” Közösségépítő és Segítő Egyesület, valamint a Kölcsey Társaság támogatásával immár sokadik alkalommal került megrendezésre a Kárpát-medencei Kölcsey Ferenc szónokverseny. Ebben az évben az utolsó, azaz döntő fordulóra 2020. január 25-én került sor Vácott, a városháza dísztermében. A verseny döntőjén 16 diák vett részt, közülük a dobogós helyezettek nagyobb értékű pénznyereményt is átvehettek, emellett az összes fiatal rétor, illetve a diákok kísérői, felkészítői is részesültek ajándékokban, emléklapokban. A legsikeresebb határon túli versenyző Fehér Csaba különdíjában részesült, s az idei díjazott Mikulec Amina lett. A Selye János Gimnáziumot Szarka Beáta (III.A) és Mikulec Amina (II.B) képviselték szónoklataikkal – a verseny eredményes résztvevői lettek. A verseny két fordulóból áll, az első, Kölcsey korának stílusában előadott szónoklattal a versenyzők és felkészítőik a megmérettetés előtt odahaza készülnek, hiszen a téma adott. A versenyzők idén az úriszék eltörlésének tárgyában dolgoztak, természetesen Kölcsey Ferenc szónoklata
alapján. A verseny második felében több teret kap a kreativitás, improvizálás. A diákok a témát csupán ott ismerik meg, így a 15 percnyi felkészülési idő alatt kell a lehető legmeggyőzőbb érvekkel, esetlegesen frappáns ötletekkel előhozakodni, majd egy 3 perces időintervallumban előadni szónoklat formájában. A második téma már nem Kölcseyhez kapcsolódik, inkább modern, releváns információkat, híreket kell a versenyzőknek röviden feldolgozni, ilyen volt például a 3D-s hús nyomtatása, vagy az előző fordulóban kapott rövid cikk a fiatalok kevés, rendszertelen mozgásáról.
A gimnázium diákjait dr. Farkas Adrianna és Mézes Zsuzsanna tanárnők készítették fel, a váci döntőre Andruskó Imre igazgató úr kísérte őket. A főszervező, Gergely Zsolt tanár úr a verseny kiértékelése után maga is kitüntetésben részesült, miután évek óta munkálkodik többek közt a Kárpát-medencei magyarok összetartását segítő programokon, rendezvényeken. A verseny színvonala és résztvevőinek száma évről évre csak növekszik, egyre több felhívást küldve és jelentkezőt várva, a különböző régiókból való magyarok megismerése pedig még élvezhetőbbé teszi az egész rendezvényt.

Mikulec Amina,
a Selye János Gimnázium II.B osztályos diákja

A fényképen: Szarka Beáta és Mikulec Amina a verseny felvidéki elődöntőjében.

hirdetés