HAZA BELFÖLD A Magyarországgal való együttműködés fejlesztéséről tárgyalt Blanár és Szijjártó

A Magyarországgal való együttműködés fejlesztéséről tárgyalt Blanár és Szijjártó

415
hirdetés

Nem feledkezünk meg a Magyarországgal való jószomszédi viszony fontosságáról, törekszünk a korrekt kapcsolatokra és az együttműködés fejlesztésére – mondta Juraj Blanár (Smer-SD) külügyminiszter a Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott keddi pozsonyi találkozója után. A találkozóról a külügyminisztérium kommunikációs osztálya tájákoztatta a TASR hírügynökséget.

Kép: Szijjártó Péter facebook oldala

Elsősorban a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről, a gazdasági kapcsolatok erősítéséről és a regionális együttműködésről tárgyaltak. Blanár megfogalmazása szerint a szlovák-magyar kapcsolatok komplexek és intenzívek, ami a politikai és gazdasági együttműködésben is megmutatkozik. „Az elmúlt években számos sikeres projektet valósítottunk meg, amelyek gyakorlati hasznot hoztak mindkét ország lakosainak. Ma a külkereskedelem, a közlekedési infrastruktúra, illetve az energetika területén tervezett további közös fejlesztésekről beszéltünk” – mondta Blanár, és hozzátette, mindkét fél lehetőséget lát az együttműködés fejlesztésére a turizmus területén is.
A miniszter megjegyezte, Szlovákia továbbra is keresi a Magyarországgal való együttműködés lehetőségeit, arra szeretne építeni, ami összeköti a két országot, és konstruktív, a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatokat szeretne kialakítani. „Fontosnak tartom a nyílt kommunikációt olyan ügyekben, mint a kisebbségek helyzete, vagy a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi egyezmény elveinek betartása, például a vegyes bizottságok keretei között” – tette hozzá.
A találkozón szó esett a visegrádi együttműködés jövőjéről is. A két fél egyetértett abban, hogy a V4-ek több mint három évtizedes működése sok jó ötletet és projektet hozott. Blanár úgy fogalmazott, Szlovákia továbbra is szeretne aktívan részt venni a közös munkában és az egyes témák összehangolásában.
A találkozóra, amelyen Robert Fico miniszterelnök is részt vett, az Európai Nukleáris Energia Fórum 16. konferenciája alkalmából került sor.

TASR

hirdetés
Previous articleKomárom visszacsatolásának 85. évfordulóján: „Hagyjuk nyitva a lelkünkben a változás lehetőségét…”
Next articleDecember 10-től a Leo Express szállítja az utasokat a Pozsony-Komárom vonalon