HAZA RÉGIÓ A Komáromi Kórházban a neurológiai eredetű gerincpanaszok speciális gyógykezelését alkalmazzák

A Komáromi Kórházban a neurológiai eredetű gerincpanaszok speciális gyógykezelését alkalmazzák

6739
hirdetés

A neurológiai eredetű, főleg deréktájon jelentkező tartós gerincfájdalmak kezelésének új, biztonságos és hatékony módszerét alkalmazzák az AGEL csoporthoz tartozó Komáromi Kórházban. A betegeknek így lehetőségük nyílik a derékpanaszok kezelési módszereinek széles skálájából választani. Az első ilyen jellegű kezeléseket június végén alkalmazták.

A derékpanaszok kezelésének új módszere a periradikuláris terápia (PRT). ,„Ez egy minimálisan invazíz módszer, mely az ideggyökök különféle patológiai folyamatainak kezelésére irányul. A hátgerinc ideggyökeinek ingerlése által keletkező fájdalom többnyire a gerinccsatorna ideggyökeire gyakorolt nyomásból ered. Ezt okozhatják különféle degeneratív folyamatok, így a porckorong elváltozásai és elmozdulásai, az ideggyökökre gyakorolt nyomás deréktájon, gerinccsatorna-szűkület, gerincműtét után elváltozások és hasonlók“ – közölte MUDr. Eva Hanáčková, a kórház neorológiai osztályának főorvosa.
,,A PRT egy korszerű és biztonságos módszer, melyet az ideggyökök közelében alkalmaznak, ahová injekcióval gyulladáscsökkentő gyógyszert és lokális anesztetikumot juttatnak. Mindeközben a komputertomográfot (CT) használják a tűnek az ideggyök pontos helyére irányítása érdekében. A gyógyszer befecskendezése után a tűt kihúzzák és ezzel a beavatkozásnak lényegében vége, az egész komplikációmentes esetben nem tart tovább félóránál“ – ismertette a módszer lényegét a főorvos asszony. A Komáromi Kórházban ezt a új gyógymódot a neurológiai osztály orvosai, MUDr. Tomáš Takáč és Dr. med. Kaan Tansu Uluel a CT-tomográfiai osztály vezető radiológusával, Bc. Martin Mrázzal és munkatársaival együttműködve alkalmazzák.

„Célunk volt, hogy a régió lakossága számára egy új és hatékony gyógymódot kínáljunk a gerincfájdalmak kezelésére, mivel praxisunk során számtalan ilyen panasszal küzdő beteggel találkozunk. A kezelési módszer kórházunkban történő bevezetését megelőzően szakmai gyakorlaton vettünk részt a Nagyszombatban, ahol radiológusaink behatóan megismerkedtek annak lényegével“ – mondta MUDr. Takáč, a neurologiai osztály helyettes főorvosa. Ezt követően alkalmazták a módszert sikeresen a Komáromi Kórházban is, mégpedig nagyon jó eredménnyel, a kezelt betegek 90 százaléka komoly javulást tapasztalt. „Ez a módszer egy alternatívát jelent azoknak a pácienseinknek is, akik elutasítják a műtéti beavatkozást, illetve ha az valamilyen oknál fogva esetükben nem ajánlott“ – tette hozzá MUDr. Takáč. Meg kell azonban jegyezni, hogy a módszer nem mindenkinél alkalmazható, például sequester, azaz porckorongleválás, továbbá daganatos betegség, akut, krónikus gyulladás, véralvadási zavarok, stb. esetén.

A PRT-gyógykezelést a Komáromi Kórház onkológiai központjában végzik, a CT-szimulátoron, mely elsősorban felvételek készítésére szolgál az onkológiai betegek sugárterápiai tervének elkészítéséhez. A CT-szimulátor előnye a klasszikus CT-berendezéshez képest a virtuális szimuláció alkalmazása, mely a daganat és a sugárzás helyének pontos meghatározására szolgál. Ezt az eljárást alkalmazzuk a PRT-gyógykezelésnél is. A radiológus ezáltal pontosan meg tudja határozni a tű és a szúrás helyét, ahová biztonságosan eljuttatható a gyógyszer. Így feleslegessé válik a röntgen-kontrasztanyagok páciens testébe való juttatása és a tűbeszúrás helyének kézi irányítása. Mindez nagyobb pontosságot és hatékonyságot eredményez, kevesebb időt vesz igénybe és nem utolsósorban a beteg kisebb sugárterhelésével jár“ – vázolta Bc. Martin Mráz vezető radiológus.

A Komáromi Kórházban ezzel összefüggésben a betegek részére konzultációs órákat is kijelöltek a PRT-gyógykezeléssrel kapcsolatban, melyek során a beteg kivizsgálását követően a neurológus eldönti, alkalmazható-e nála az említett gyógymód.

Agel sajtóhír, (N.ZS.)

hirdetés