HAZA HÍR-MIX A komáromi Jókai Mór Alapiskola énekkarai megtartották hagyományos adventi hangversenyüket

A komáromi Jókai Mór Alapiskola énekkarai megtartották hagyományos adventi hangversenyüket

1267
hirdetés

„A sok ünnepi, névnapi köszöntő egy melegebb, barátságosabb, testvéribb, emberszeretőbb népélet emléke.” (Kodály Zoltán)

Számomra egyre bosszantóbb, ha azt hallom: ebben a városban nem történik semmi, itt nincs hova menni, stb. De hadd ne soroljam tovább, inkább az előbbieket cáfolandó (csak amiről tudomásom van) sorolok fel néhányat a karácsonyváró rendezvényekről:

  • december 3-án a komáromi Selye János Gimnázium Pro Urbe-díjas GIMISZ színjátszó csoportja – Bajkai Csengel Mónika kiváló rendezésében – már megtartotta újabb, fergeteges nagy sikert aratott Hegedűs a háztetőn című zenés színmű bemutatóját;
  • december 7-én a Komáromi Jókai Színházban is újabb bemutatóra került sor, A padlás című mese-musical aratott nagy közönségsikert;
  • és ezen a napon mutatkozott be városunkban a – Lakatos Róbert, neves brácsaművész, által alapított – Beliczay Kamarazenekar is a Kultúrpalotában;
  • 17-én a Komáromi Kamarazenekar ad karácsonyi hangversenyt a Tiszti Pavilon dísztermében;
  • 18-án (10 órai kezdettel) a helyi magyar tanítási nyelvű iskolák énekkarainak hagyományos nyilvános karácsonyi hangversenye lesz a református templomban;
  • 21-én a Zsákovics László vezetésével 10 éve működő (dallamos gitárzenét játszó) Memória Társulat hagyományos karácsonyi hangversenyét a t. publikum a Hoffer vendéglőben hallgathatja meg.

A Komáromi Városi Művelődési Központ (Vmk) és a GAUDIUM Polgári Társulás rendezésében ugyancsak december 7-én került sor a komáromi Vmk és a Jókai Mór Alapiskola együtteseinek – a Pfeiferlik Annamária vezette (48. éve) fennálló Kicsinyek Kórusa, az 58 éves Gyermekkara, karnagy Juhász Mónika, valamint az egykori gyermekkari tagok által 17 évvel ezelőtt alapított GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes, karnagy Stirber Lajos – immár sokadik adventi hangversenyére is. A hagyományhoz híven az idei hangversenynek is vendégszereplői voltak a Béke Utcai Óvoda Malý námorníček (Kis tengerész) énekkara, Darina Czölderová és Helena Ferčíková vezetésével, s csakúgy a komáromi Vmk KANTANTÍNA női kamarakórusa, karnagyával Katarína Čupkovával. A Tiszti Pavilon dísztermét megtöltő közönséget és a szereplőket a Jókai Mór Alapiskola igazgatónője Mátyás Katalin köszöntötte.

A köszöntőt követően az „ovisok” énekeltek-zenéltek kedvesen. Jómagam, csak dicsérni tudom az őket felkészítő pedagógusok példaértékű sokéves munkáját. Ezen az esten a „jókais” gyerekek együtt énekelték szép, változatos műsorukat Pfeiferlik Annamária vezényletével.

A KANTANTÍNA most sem tagadta meg önmagát: hagyományos műsort hozott s a tőle megszokott magas nívón énekelt. A GAUDIUM műsora kissé rendhagyó volt: a komáromi születésű Dr. Dobi Ákos, a GAUDIUM szeretett jóbarátja – az orvos-zeneszerző – sajátosan újszerű karácsonyváró dalaiból énekelt egy csokorra valót; a szólókat maga a szerző, és a kórus kiváló szólistája Grassl Ferdinánd énekelték, Ady Endre remekét, Karácsony című költeményét a kórus versmondó szólistája Nagy Ferenc adta elő most is stílusosan.

Nagy örömünkre a hangulatos adventi est minden fellépőjének műsora a közönségtől vastapsot kapott; amit ezúton is köszönünk!

A koncert befejezéseként a Dicsőség című hagyományos karácsonyi éneket a felnőtt kórusok – magyar és szlovák nyelven (hangszeres kamaraegyüttes közreműködésével) – közösen énekelték a közönséggel, így kívánva egymásnak meghitt karácsonyi ünnepeket és békés, boldog új esztendőt.

Stirber Lajos

hirdetés
Previous articleVasi meggyes rétes recept
Next articleKomárom jeles díjban részesült