HAZA BELFÖLD A Hlas ezután csak a Smerrel és az SNS-szel tárgyal a kormányalakításról

A Hlas ezután csak a Smerrel és az SNS-szel tárgyal a kormányalakításról

459
hirdetés

A Hlas-SD csak a Smer-SD-vel és az SNS-szel tárgyal a továbbiakban a kormányalakításról. Erről egyhangú döntést hozott keddi ülésén a párt elnöksége – jelentette be Peter Pellegrini pártelnök. Úgy gondolja, Zuzana Čaputová köztársasági elnököt a hét végéig tájékoztatják a kormányalakítási tárgyalások eredményéről. Megerősítette azt is, hogy a következő kormánynak nem lehet a tagja két volt miniszterelnök.

Kép: HLAS-SD facebook

Pellegrini a Smerrel és az SNS-szel sokkal több közös pontot talál, és pozitívan értékelte a választás utáni konstruktív tárgyalásokat is. A hármas koalíciót praktikusabbnak tartja. Ha azonban kiderül, hogy ez nem működik, a párt kilép a kormányból. „Meggyőződésem, hogy ebben a felállásban a Hlas teljesíteni tudja a választási prioritásai nagy részét, és számunkra ez a legfontosabb” – mondta. Az SNS szerinte teljes jogú tagja lesz a kormánykoalíciónak, és a választási eredménynek megfelelő státusza lesz a kormányban.
Leszögezte, hogy az országnak most nincs szüksége politikai tákolmányokra és vörös vonalakra. „A stabil kormány azt jelenti, hogy nem ismétlődik meg az elmúlt választási időszak tragédiája” – jegyezte meg Pellegrini.
Kifejtette, hogy a KDH is meghatározta egy esetleges koalíció létrejöttét, amikor elutasította a Smerrel való kormányzást, és meghúzta a vörös vonalakat a Progresivné Slovenskoval szemben. A párt elutasítja, hogy patthelyzet alakult ki a választás után. „Az semmiképpen sem jöhet számításba, hogy Szlovákiában nem alakul kormány” – mondta Pellegrini. A Hlas vezetője azt mondta, értékeli, hogy ajánlatot kapott a PS-től, rámutatott azonban, hogy nem a miniszterelnöki poszt érdekli. „Nem arról volt szó, hogy kapjak valamit, hogy azután sütkérezhessek a napon” – mondta.
A konzervatívok és a progresszívek szövetségét a következő kormányban konfliktusforrásnak látja. A Hlas elnökének nem tetszett az a mód sem, ahogyan a PS, a KDH és az SaS informális tárgyalásokat folytatott. Rámutatott, hogy a KDH többször változtatta álláspontját, a felek egymást támadták, és a közösségi médiában üzengettek egymásnak. Pellegrini szerint ez azt mutatja, hogy Šimečka nem áll készen a miniszterelnöki posztra. „Tapasztalatlanságot és bizonyos fokú amatőrizmust láttam” – mondta.
Pellegrini kijelentette, hogy a Hlas jelenti a garanciát az uniós tagságra és a NATO-tagságra. Ha a kormány változtatni akarna külpolitikai irányultságán, a Hlas kilépne a koalícióból. „Ha az SNS belép egy olyan koalícióba, amely ezeken az értékeken alapul, a párt elnökének garantálnia kell, hogy pártja ezt az irányvonalat fogja követni” – mutatott rá Pellegrini, és hozzátette azt is, hogy Szlovákia nem lesz szociális kísérlet alanya, nem fog visszalépni vagy egy helyben topogni.
A választás győzteseként Robert Fico, a Smer-SD elnöke kapott kormányalakítási megbízást. A PS a Hlasszal, a KDH-val és az SaS-szel folytatott megbeszéléseket a négyes koalíció létrehozásáról.

TASR

hirdetés