HAZA RÉGIÓ Száraz február – Ön kibírja alkohol nélkül?

Száraz február – Ön kibírja alkohol nélkül?

483
hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az alkoholizmust az egyik legsúlyosabb egészségügyi és szociális problémának tekinti. Az alkohol elterjedését és használatának gyakoriságát tekintve Szlovákiában első helyen álló drognak számít. Az Európai Unión belül a negyedik helyet foglaljuk el az alkoholfogyasztás terén, egy lakosra eső 14,6 l elfogyasztott tiszta szesszel. Másrészt viszont az alkohol a leginkább tolerált függőséget okozó szer az országban. A statisztikai adatok szerint a férfiak 5–10%-a, a felnőtt nők 2%-a alkoholfüggő.

Az alkohol komoly káros hatásokkal van a szervezetre. Fogyasztása májkárosodáshoz vezet, főleg azok esetében, akik krónikus betegségeikre gyógyszert szednek. Azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, indukálódnak a májenzimek, melyeknek szerepük van például a paracetamol metabolizmusában. Ez egy recept nélkül kapható gyógyszer, melyet gyakran használnak fájdalom- és lázcsillapításra.

Az alkohol és a gyógyszer együttes fogyasztása komoly interakciókat okozhat. Növeli például a fájdalomcsillapítók, valamint a szorongás és az alvászavarok ellen szedett, központi idegrendszerre ható gyógyszerek szedatív hatását. „Azoknál a betegeknél, akik a warfarint alkohollal együtt fogyasztják, vérzés alakulhat ki. A magas vérnyomásra szedett gyógyszerekkel párhuzamosan fogyasztott alkohol kóros vérnyomáscsökkenéshez vezethet, a cukorbetegek alkoholfogyasztása pedig hipoglikémiához“ – hívta fel a figyelmet PharmDr. Komjáthy Hajnalka, PhD., az AGEL-csoporthoz tartozó Komáromi Kórház vezető gyógyszerésze.

Az alkohol és egyes antimikrobiális gyógyszerek egyidejű fogyasztása semmiképp nem megengedett. Például a metronidazol esetében olyan kellemetlen mellékhatások léphetnek fel, mint a rosszullét és hányás, hasfájás, hőhullámok, fülzúgás és fejfájás.
„Ezért a kórház dolgozói a gyógyszerek felírásánál és kiadásánál is felhívják a betegek figyelmét a gyógyszerek és az alkohol együttes fogyasztásának veszélyeire, a nemkívánatos mellékhatásokra, melyek megnehezítik a beteg gyógyulását“ – tette hozzá  Mgr. Horváth Andrea, a kórház gyógyszerésze.

agel, (N.Zs.)

hirdetés
Previous articleMi történik a komáromi tehetségekkel?
Next articleGál Sándor-műveket kapott ajándékba a Szinnyei József Könyvtár