HAZA RÉGIÓ Országos megmérettetés és „selyés” siker Jókai nyomában

Országos megmérettetés és „selyés” siker Jókai nyomában

864
hirdetés

„Aki fel akar törni az égbe, annak hinnie kell a saját csillagában.”

A járvány utáni „újrakezdés” egyik legjobban várt versenye itt, Komáromban Jókai Mórhoz, városunk szülöttéhez kötődött ebben a tanévben. A versenyt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Komáromi Jókai Alapiskola hirdette meg még februárban, az országos megmérettetésre pedig május 27-én került sor. A Selye János Gimnázium csapatát Radi Barbara, Molnár Nóra és Naňo Nimród alkotta. Mivel a verseny még a járványhelyzet kedvezőtlen időszakában került kiírásra, végül az online formát a szervezők megtartották. A részfeladatok a Sárga című kisregényhez és az író életéhez kapcsolódtak, a 2. részben pedig a versenyzőknek azt a prezentációt kellett bemutatniuk, amelyet Jókai valamelyik családtagjáról kellett elkészíteniük. A csapat választása az édesanyára, Pulay Máriára esett, akinek a fiával való kapcsolata az egyik legvitatottabb témakör mind a mai napig az irodalomtörténetben. Az anyaggyűjtés során komáromi vonatkozású adatokat is feltártak diákjaink, betekintést adtak az író és Laborfalvy Róza kapcsolatába, házasságába, hiszen az édesanya és fia kapcsolata ezidőtájt romlott meg. A prezentáció korabeli illusztrációkkal, festmények fotóival, és az ide tartozó irodalmi idézetekkel lett kibővítve.

Maga a verseny egy egész délelőttöt ölelt fel, hiszen az írásbeli feladatokat követően a versenybe benevezett csapatok prezentációját a megadott időkeretben mindannyian megnézhették a zsűritagokkal együtt. A végeredmény végül az egyes fordulók összpontszámaiból adódott össze. Gimnáziumunk „Laborfalvi Róza” jeligés csapata nagy örömünkre megosztott 1. helyet ért el az összpontszámok alapján.

Úgy gondolom, a verseny célt ért volna anélkül is, hogy ilyen eredmény szülessen. Hiszen Jókai életművének alaposabb megismerése, az anyaggyűjtés, az önálló ismeretszerzés élmény és tapasztalat diáknak, tanárnak egyaránt. Persze, ha mindez győzelemmel társul, az öröm csak sokszorozódik. Ezt éreztem jómagam is sikeres diákjaimmal együtt.

Lányok és Nimród! Szívből gratulálok, öröm volt Benneteket „vezetni” és tanácsokkal ellátni. Természetesen jövőre akár itt, akár más versenyen, ahol városunk nagy mesemondójáról kutakodhatunk, mi készen állunk a megmérettetésre!

Jókai, jövünk!

Farkas Adrianna, a csapat felkészítő tanára

hirdetés
Previous articleNémeth László-díjat kapott Tóth Katalin, a komáromi „Ipari“ pedagógusa
Next articleÖregdiák-nagytalálkozó a komáromi Selye János Gimnáziumban