HAZA HÍR-MIX Alapiskolai beíratás Komáromban – 256:136 a magyar intézmények javára

Alapiskolai beíratás Komáromban – 256:136 a magyar intézmények javára

851
hirdetés

Egyidőben, vagyis április 6-7-8-án került sor a jövendő elsősök beíratására Komárom 4 magyar és 3 szlovák tannyelvű alapiskolájában. Az összesen beíratott 392 gyermek közül 256 számára választottak magyar, 136 részére pedig szlovák intézményt a törvényes képviselőik. A korábbi pandémiás tilalom után ez alkalommal a szüleikkel együtt a kicsik is bebocsátást nyertek. Az előzetes adatok a szeptemberi tanévkezdésig még változhatnak.

llusztrációs felvétel 1.

Bagita Judit, a komáromi Közös Tanügyi Hivatal illetékes szakreferense a beíratási adatok összegezése után a Ma7.sk-nak elmondta: a helyi magyar tannyelvű alapiskolák közül kiugróan magas, 94 a sportirányú osztályt idén ősszel másodízben indító Eötvös Utcai Alapiskolába beíratott kicsik száma. A Munka Utcai Alapiskolába most 68, a Jókai Mór Alapiskolába 63, az „Eötvöshöz“ hasonlóképpen jelentős magyarországi kormánytámogatásból felújított-kibővített Marianum Egyházi Iskolaközpontba pedig 31 nebulót írattak be. Összességében a 256-os létszám 27-tel több a tavaly ilyentájt nyilvántartott 229-nél.

Összehasonlításként álljanak itt a tavalyi beíratási adatok! Akkor a Munka Utcai Alapiskola 1. évfolyamába 62 gyermeket írattak be, míg 8-an 0. osztályból mentek elsőbe. Az Eötvös Utcai Alapiskolában beindulhatott a járásban újdonságnak számító, sportirányzatú 1. osztály, s részben annak köszönhetően a beíratottak száma 68 volt. A Jókai Mór Alapiskolába 58 gyermeket írattak be, a Marianum Egyházi Iskolaközpontban pedig 33 volt a beíratott gyermek-létszám.
 
llusztrációs felvétel 2.
 

A komáromi szlovák alapiskolák közül idén a Rozmaring utcaiba vitték a legtöbb, azaz 49 gyerkőcöt. Ez érdekes fordulat, mert a tavalyi beíratás nagy vesztese ez az intézmény volt, az akkori 26 jövendő elsősével. A 2. helyen végző Határőr utcai alapiskolába akárcsak tavaly, úgy idén is 45 gyermeket írattak be, s míg ez a létszám tavaly az 1. hely megszerzéséhez volt elegendő, ez alkalommal az intézménynek a 2. hely jutna a képzeletbeli dobogón. Idén a Komenský utcaiban 42 az eddig beíratott kicsi, akiknek a száma tavaly 44 volt.

Ekképp az államnyelvű alapiskolákban összesen 136 a beíratott ovisok száma, ami 21-gyel több a tavalyi 115-nél.

llusztrációs felvétel 3.

Tehát az idén komáromi alapiskolába beíratott gyerekek száma összesen 392, ami 48-cal több a tavalyinál. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Komáromban is minden évben vannak olyan magyar családok, amelyek az utódjaikat a remélt könnyebb érvényesülésük érdekében inkább szlovák iskolába viszik, nem magyarba, pedig jól alapozni a szakemberek szerint is csak anyanyelven lehet. Ezt bizonyítja a szlovák iskolák udvaráról időnként kihallatszó magyar szó.

Az előzetes adatok a szeptemberi tanévkezdésig még változhatnak, több csemete esetében tanév-halasztást kérhetnek a szülők.
 
 
Nagy-Miskó Ildikó, ma7
hirdetés
Previous articleSelyés a döntőben a ZENIT programozói versenyen
Next articleValós figurákról is mintázta karaktereit Rejtő Jenő