HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Valós figurákról is mintázta karaktereit Rejtő Jenő

Valós figurákról is mintázta karaktereit Rejtő Jenő

805
hirdetés

Rejtő Jenővel kapcsolatban sok legenda él, sokáig homály fedte, hogy saját élményei adták-e történetei alapját, vagy alapos kutatómunka eredményei a remekművek. E legenda nyomába eredve rajzolta meg Rejtő karakterét az Álmok álmodói című műsor a Dunán.

AppleMark

A Duna januári megújulásával egy időben indult a csatorna új, saját gyártású sorozata, az Álmok álmodói. A hétköznap 18:45-től látható műsor híres magyarokat mutat be, úgy ahogy még nem láthattuk őket. Legutóbb Rejtő Jenő kalandos életével foglalkozott a műsor.

„Rejtővel kapcsolatban rengeteg legenda él. Az egyik szerint az író el sem hagyta Budapestet, sőt a Nagykörút túloldalára sem merészkedett át, csak ült a kávéházakban, és kitalált mindent. A másik pedig ennek ellenkezője, amely szerint tulajdonképpen Rejtő Jenővel mindaz megesett, amiről ír. Bejárta a kontinenseket és valójában emlékiratokat írt egy kicsit kiszínezve. Az igazság a kettő közt van” – fogalmazott Thuróczy Gergely a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos munkatársa, Rejtő-kutató a műsorban.

Kalandos életének további igazságairól Varsányi Ferenc Balázs Béla-díjas filmrendező beszélt. „Öt éven keresztül utazgatott, Franciaországtól Törökországig sok helyen megfordult. Ekkor találkozott ezekkel az úgynevezett kedves csirkefogókkal, akiket bele is írt a művébe. Ezek nem valamiféle fiktív karakterek, ő látta, ismerte, találkozott ezekkel a figurákkal, és belevitte őket a regényébe, nyilván kicsit átdolgozva. Ő azt állította magáról valamelyik írásában, hogy volt az idegenlégióban, de ez egy városi legenda. Hallott róla sok mindent, alapos ember lévén utánanézett mindennek és bár nem volt ott, mégis úgy írta meg, mintha látta volna ezeket a dolgokat.”

Rejtő Jenő szórakoztató írásainak további titkáról, a benne rejlő üzenetekről még több részeltet az Álmok álmodói alábbi részében találnak.

https://mediaklikk.hu/video/almok-almodoi-rejto-jeno/

 

Álmok álmodói – hétköznap 18:45-től a Dunán!

hirdetés
Previous articleAlapiskolai beíratás Komáromban – 256:136 a magyar intézmények javára
Next articleA Selye János Gimnázium diákjainak sikerei a járási fizikaolimpián