HAZA DUNATÁJ Gútán véget ért a „kukák harca”…

Gútán véget ért a „kukák harca”…

1245
hirdetés

Amikor egy egész város hivatalos működését sodorta veszélybe „okoskodásával” az ellenzék

Egy-egy település életében szinte létfontosságú, hogy önkormányzata úgy hagyja jóvá a kötelező, általános érvényű rendeletét, hogy azt az év vége előtt legalább 15 nappal nyilvánosságra hozhassák. Ebbe a rendeletbe többek között az adóváltozások és a szemétszállítási illeték módosításának is be kell kerülnie. Gútán hatalmas vitát váltott ki, hogy éppen a szemétszállítás díjazását emelni kellett, s ezt az önkormányzat ellenzéke populista módon ki is használta, nem hagyta jóvá. Ez viszont azt is jelzi, hogy éppen ők azok, akik nem ismerik az előírásokat, hiszen az általános érvényű rendelet időben történő el nem fogadása egyben azt is jelenti, hogy a település, város kénytelen bevezetni az úgynevezett kényszerköltségvetést. A város tovább végezheti a munkáját, ám nem adhat kulturális, illetve sportcélokra sem támogatást.

A gútai önkormányzat múl héten megtartott ülésén tovább folyt az „okoskodás”, mert az ellenzék kitartott álláspontjánál, azaz a lakosság „súlyos anyagi megterhelését” jelentette volna, ha a „kukapénzt” évi 28 euróra emelik. Igaz, az eléjük tárt indoklás részletesen tagolta az egyes tételeket, amelyek többek között kitértek arra is, hogy a város számára a legolcsóbb megoldást a negyedi szemétfeldolgozóba való szállítás jelenti. Az ágáló képviselők tájékozatlanságára jellemző, hogy példaképpen Naszvadot emlegették, ahol alacsonyabb a „kukapénz”, csakhogy a most már várossá vált településen csak kéthetente szállítják el a szemetet…
A gútaiaknak ezentúl sem kell a teljes szemételszállítást megtéríteniük, mert a városnak van szelektáló-telepe, aminek működését is a városi költségvetésből támogatják. Továbbra is érvényben maradt, hogy azok, akik szelektíven gyűjtik a szemetet, a leadott igazoló szelvények alapján kevesebbet fizetnek a szemétszállításért, és ugyancsak kedvezményt kapnak a város csökkentett munkaképességű polgárai is.
Végül a képviselők elfogadták, hogy az eddigi 19,40-ről 25,55 euróra emelkedik a szemétszállítási díj, amit a szelektív zöldhulladék-begyűjtés költségei is indokolnak.
Komáromban lapzárta után dönt az önkormányzat a szemétdíjról. A beterjesztett javaslat alapján az eddigi 27-ről 32 euróra emelkedne ez a díjazás.

DUNATÁJ HETILAP 50/2019

Kép: pixabay

hirdetés
Previous articleNagybetűs ünnep a Selye János Gimnáziumban
Next articleEgyháztörténelmi esemény színhelye volt a komáromi Szent András-bazilika