HAZA RÉGIÓ 2023-ban a Komáromban születettek között a lányok voltak többségben

2023-ban a Komáromban születettek között a lányok voltak többségben

404
hirdetés

Az AGEL-csoport Komáromi Kórházában tavaly összesen 731 újszülöttet segítettek a világra. Az előző évhez képest, amikor több volt a kisfiú az újszülöttek között, tavaly a kislányok domináltak.

A kórház szülészetén 2023-ban világra jött 731 újszülött közül 359 volt fiú és 372 lány. Ikrek hat esetben születtek „Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy nemcsak a járásból, hanem a tágabb környékről is szívesen szülnek nálunk. Ez is az általunk nyújtott egészségügyi gondoskodás színvonalának bizonyítéka, melyet a kismamáknak garantálunk“ – mondta a kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának főorvosa, MUDr. Mamoun Amr.

A legnépszerűbb keresztnevek 2023-ban a Vivien, Viktória, Luca és Lilien voltak, a fiúnevek között pedig az Ádám, Noel, Dániel és a Levente. Természetesen most is választottak szokatlan keresztneveket is, mint a Karim, Kolos, Ozan, Kilián, illetve a lánynevek közül a Kendra, Kirilla, Niara, Nalani, Sezina, vagy a Tessa.

A komáromi egészségügyi intézmény számtalan kedvezményt nyújt a kismamáknak. A szülést megelőzően pszichológiai-fizikai felkészítésen vehetnek részt, ahol képzett lektor és szoptatási tanácsadó készíti fel őket a szülésre és az azt követő időszakra, lelki és fizikai értelemben is.

A kórház támogatja a bonding gyakorlatát, ez erős érzelmi köteléket jelent az anya és a gyermek között, ami azonnal a születés után alakul ki. Ennek az alapja a gyermek ráhelyezése a szülőanya testére (hasára) rögtön a szülés után. Tulajdonképpen annak a kapcsolatnak a folytatásáról van szó, ami a gyermek és az anya között volt a terhesség alatt. Ebben a pillanatban az anyánál jelentős hormonális változások történnek, melyek tovább erősítik ezt a köteléket. A gyermek ennek köszönhetően könnyebben alkalmazkodik az új körülményekhez, az anya pedig az anyasággal járó követelményekhez. Mindezek mellett a Komáromi Kórház szülés utáni rehabilitációs szolgáltatásokat is nyújt, melyek során elsajátítható a helyes légzési technika, valamint gimnasztikai gyakorlatok az érrendszer és nyirokmirigyek helyes működése érdekében.

agel

(N.Zs.)

hirdetés
Previous articleSelyés programozók sikerei
Next articleFico: Az EP-határozat a szlovák ellenzéki képviselők műve