HAZA GAZDASÁG Vita a vasárnapi nyitva tartásról

Vita a vasárnapi nyitva tartásról

5382
hirdetés

bevasarlasNagy vihart kavart a parlamentben a Smer-SD képviselőjének javaslata, miszerint az üzleteknek az ünnepnapokon és vasárnap zárva kellene maradniuk. Az ellenzéki SaS és Boris Kollár pártja nem támogatja a javaslatot.

Jana Kiššová respektálja a vallásos személyek jogát a vasárnapi szünnapra, ennek ellenére az SaS a politikus szerint ellenzi az üzletek munkaszüneti napjait. Nem ért egyet azzal, hogy az állam határozza meg, mikor tarthatnak nyitva az üzletek, és mikor kell bezárniuk. Megértik, ha a vallásos emberek vasárnap nem szeretnének bevásárolni és dolgozni, ennek a döntésnek viszont nem államinak kell lennie, hanem az egyén jogának és szabad elhatározásának – fogalmazott a képviselő.

Ján Podmanický szerint növelni kellene azoknak a napoknak a számát, amikor az üzleteknek nem szabad kinyitniuk. Mindenképpen kompromisszumra kell törekedni a képviselő szerint, ezért négy ünnepnappal és 8 munkaszüneti nappal bővítené az üzletek számára a munkaszüneti napokat. A javaslat szerint vasárnap sem nyitnának ki az üzletek.

Podmanický szerint tekintettel kell lenni az eladókra, akiknek szintén joguk van a hétvégét a családjukkal tölteni. A boltokban nem okozna fennakadást a javaslat, hiszen azok nem üzemelnek napi huszonnégy órát, mint például a kórházak. A politikus kifejtette: a bevétel terén sem okozna veszteséget ez az intézkedés, ugyanis a fogyasztók mindenképpen bevásárolnának, csak egy nappal korábban. A benzinkutakra, gyógyszertárakra, jegykiadókra, illetve a buszmegállóknál, vasútállomásokon és repülőtereken, valamint a kórházakban lévő üzletekre nem vonatkozna a jogszabály. Ugyancsak nem vonatkozna a szabályozás azokra a kis üzletekre sem, amelyekben a tulajdonos árusítana ünnepnapokon. A smeres képviselő szerint Európában standard megoldás, hogy ünnepnapokon az üzleteket nem nyitják ki. Ezért fontos lenne a kérdésről társadalmi vitát nyitni.

Jana Kiššová szerint a smeres politikus terve az üzletláncok elleni támadással ér fel. Az ellenzéki képviselő úgy véli, ha a javaslattevő komolyan gondolná, hogy a módosításra azért van szükség, hogy mindenki a családjával tölthesse a vasárnapot, akkor például az állatkerteket, színházakat és cukrászdákat is be kellene zárni vasárnap.
Milan Krajniak, a Sme rodina – Boris Kollár képviselője szerint elfogadható javaslat lenne, hogy a hipermarketek vasárnap csak délután kettő után nyissanak ki. Kollár pártjának képviselői Podmanický javaslatával nem értenek egyet, csupán Krajniak támogatja a javaslat egy részét. Szerinte, ha vasárnap kettő után nyitnának az üzletek, akkor mindenki a családja körében tölthetné el a vasárnapi ebédet.

A vasárnapi nyitva tartás szigorításáról az egyház is párbeszédet folytatna. A keresztény egyházak közül több is társadalmi vitát szeretne indítani a kérdésről.

felvidek.ma

kép: pixabay.com

hirdetés
Previous articleVárva várt diákhét a Selye János Gimnáziumban
Next articleNincs ránk pénz, minek ide jogállam?