Home HÍR-MIX Viola Miklós: „A jövőben is az egység útján kell haladnunk…“

Viola Miklós: „A jövőben is az egység útján kell haladnunk…“

0
Viola Miklós: „A jövőben is az egység útján kell haladnunk…“
Keszegh Margit egyesületi elnök üdvözölte a jelenlevőket

A Szövetség országos listájának 9. helyén szerepelt annak egyik elnökségi tagja, dr. Viola Miklós, gútai sebészorvos, a magyar párt egészségügyi szakpolitikusa, és a Komáromi járás kiemelt parlamenti képviselőjelöltje. Az intenzív kampánykörútjával nagy mértékben hozzájárult a párt 48,78 százalékos járásbeli eredményéhez, amit a választópolgárok 14 302 karikával köszöntek meg. A nem hivatalos végeredmény közzététele után a részleges sikerről és a tervezett folytatásról is kérdeztük őt.

A Szövetség szakpolitikusa a komáromi gálán is szólt a választópolgárokhoz / fotó: Tóth Enci

„Az a véleményem, hogy a magas országos választási részvétel akadályozta meg a Szövetség parlamenti bejutását. A vonatkozó matematikai törvény alapján előre sejtettük, hogy 60 százalék feletti országos részvétel esetén a 450 ezres magyar közösségünk nem tud majd labdába rúgni. Komáromi járási viszonylatban is a 2020-as évi, 50 százalék alatti részvételi arány tegnap több településen 60 százalék körüli volt. Sajnos, a szavazatok sokfelé forgácsolódtak szét, miközben a Szövetség megalakulása óta azt hangoztatta, hogy egységes magyar képviseletre van szükségünk“ – fejtette ki a népszerű politikus.

A magyar párt parlamenti be nem jutása ellenére azt gondolja, hogy a hazai magyar közösségünk összekovácsolása terén hatalmasat léptünk előre.
A kampánykörutam során is azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan megértették: a megmaradásunk és érdekérvényesítésünk érdekében fontos ez az egység. Annak elérése, hogy a magyarok ne szavazzanak szlovák és csupán pár magyar taggal rendelkező szlovák pártokra, további nagy kihívást jelent számunkra.

Hiszen mindazt, amit egyesek ezekben a pártokban keresnek, azt az érdekeik érvényesítésével együtt megtalálhatják az egységes magyar pártunkban“ – mondta el a továbbiakban.

Komáromi járási szinten a voksok 48,78 százalékával, azaz több mint 22 ezer vokssal toronymagasan győzött a Szövetség, s ez részsikerként könyvelhető el.

„A járásunkbeli választópolgárok jól teljesítettek, és itt felettébb érvényes az, hogy nagyon sokan tudatosították a felvidéki magyarság egységének fontosságát. Emiatt a Komáromi járás nagyon megérdemelte volna azt, hogy végre legyen magyar parlamenti képviselete. Ehhez talán az is kellett volna, hogy ez az egység még korábban létrejöjjön, a pártunk még jobban megerősödjön, és a bizonytalan választóknak is azt sugallja: nem vesznek el a „szövetséges“ jelöltekre leadott szavazataik“ – fogalmazta meg a nem hivatalos járási végeredménnyel kapcsolatos véleményét Viola doktor.

Szövetséges képviselőjelöltekkel a pozsonyi eredményvárón / fotó: Tóth Enci

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a szakpolitikus hogyan értékeli a saját választási szereplését, hiszen a több mint 14 ezer általa kapott preferencia-szavazattal a Szövetség járásbeli jelöltjei között dobogós helyen végzett.

„A tavalyi megyei választásokon 10 ezer karikát kaptam, most pedig jóleső érzéssel tölt el az, hogy a választók a nekem adott még több preferencia-szavazattal értékelik az eddigi munkámat és azt, hogy a kampánykörutam során, járásszerte sok helyen találkoztam – elbeszélgettem velük.

Ugyanis a médián keresztüli tájékoztatásukon kívül a személyes kapcsolattartás is  nagyon fontos – e két formát a jövőben is hatékonyan kell ötvözni egymással. Nem csak a választások közeledtével kell ellátogatnunk a helyi magyar közösségekbe, hanem évközben többször is, és folyamatosan fenn kell tartanunk a polgármesterekkel és a helyi lakosokkal kialakított jó viszonyt. A személyes kapcsolaterősítés is a kampánykörutam nagy hozadéka volt, ám e téren még minden szinten akad bepótolnivalónk“ – magyarázta.

Azt is megkérdeztük, hogy a továbbiakban országos és járási szinten majd milyen feladatokra összpontosítanak.

„Minden szinten ezentúl is az egység útján kell haladnunk. Ha azon belül a különféle politikai irányzatokat képviselő politikusaink továbbra is az összefonódás szükségszerűségét kommunikálják majd a választópolgárok felé, akkor megerősödhet a Szövetség.

Senkinek sem szabadna a saját egója mentén, egyéni érdekekért politizálnia, hanem a közösségünk érdekeit előtérbe helyezve, teljes mértékben el kell fogadnunk egymást. Jó példaként szolgálhat a Nyitra megyei frakciónk egysége és gyümölcsöző munkája. Helyi szinten is, regionális pártként meg kell erősödnünk, s elérnünk azt, hogy a szlovákok is tudatosítsák: nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül, közösen kell munkálkodnunk a saját érdekeink sikeres érvényesítéséért. Ugyanis ellenkező esetben a régiónk még nagyobb hátrányba szorul, hanyatlásnak indul, nem fog fejlődni“ – felelte dr. Viola Miklós.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk