HAZA GAZDASÁG Véget ért a válság, nem szűnnek meg munkahelyek

Véget ért a válság, nem szűnnek meg munkahelyek

985
hirdetés

A pénzügyminisztérium előrejelzése szerint az ország gazdasága idén 2,4 százalékkal bővül, a válság második hulláma lecsengett. Peter Kažimír tárcavezető szerint, az embereknek már nem kell félniük, hogy a válság következtében veszítik el munkahelyüket.
A Szlovák Nemzeti Bank 2014-re vonatkozó múlt heti, februárhoz képest 0,1 százalékponttal korrigált prognózisát hétfőn a pénzügyminisztérium Pénzpolitikai Intézete is megerősítette, eszerint reális a GDP 2,4 százalékos növekedése. Jövőre 3 százalékos bővülést várnak, 2016-ban pedig már 3,5 %-ot. A szakemberek a mutatók alapján egyértelműnek látják, hogy élénkül a gazdaság, amely jótékony hatással van a munkaerőpiaci helyzetre is: a 3 százalékot meghaladó GDP-növekedés ugyanis már érezhetően a munkanélküliség csökkenésével is jár. Ez viszont befolyásolja a gazdasági növekedés szerkezetét is. Míg ez idáig kizárólag a külföldi kereslet volt a növekedés mozgatórúgója, elsősorban a gépkocsieladás, ebben az évben a hazai fogyasztás is meghatározó tényezővé válik. Az emberek várhatóan többet költenek majd a szolgáltatásokra is.
A foglalkoztatottság a pénzügyi előrejelzések szerint fél százalékkal emelkedik, s ez mintegy 10 ezer új munkahelyet jelent az ipar és a szolgáltatások terén, s ez a következő években még egy-egy tized százalékkal gyorsul is. Az állástalanok aránya így a tavalyi 14,2%-ról idén 13,7%-ra mérséklődik, 2017-re pedig fokozatosan 11,3%-ra módosul. Ezzel párhuzamosan, és a nagyon alacsony (0,3%) inflációt figyelembe véve, növekednek a reálbérek is (2,8%-kal), azaz a lakosság vásárlóereje.
„Kijelenthetjük, hogy a válság második hullámhegyét már magunk mögött tudhatjuk, a gazdaságunk erősödik, a munkaerőpiac bővül, az életszínvonal emelkedik idén. 2008 óta a leggyorsabb ütemben” – vonta le a következtetést a közzétett adatokból Kažimír. Véleménye szerint a pénzügyi tárca előrejelzései arról is szólnak, hogy 2014-ben azoknak sem kell félniük, akik a válság következtében váltak állástalanokká, mert sokkal könnyebben találnak munkát.
BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous article2 kupa 1 verseny
Next articleBajor Imre visszatér