HAZA RÉGIÓ Vasi Kálmán is bekerült a Cseh és Szlovák Köztársaság személyiségeinek enciklopédiájába

Vasi Kálmán is bekerült a Cseh és Szlovák Köztársaság személyiségeinek enciklopédiájába

331
hirdetés

Örvendetes dolog beszámolni arról, ha távolabb is felfigyelnek a tájainkon hivatásuknak élőkre, naponta szorgos hangyamunkát végzőkre, például a kellő társadalmi megbecsülésben nem igazán lubickoló pedagógusokra. Közülük a komáromi Vasi Kálmán közel két évtizede a fiatalok idegen nyelvtudását gyarapítja, miközben őt boldogsággal tölti el annak tudata, hogy azt csinálhatja, amit tanult, amihez ért és amit szeret. A napokban váratlan meglepetés érte őt…

Luganoi emlékfotó

A komáromi gimnazistaként egymás után három országos spanyol nyelvi olimpiát megnyert, majd a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészkarán 2006-ban angol és spanyol nyelvű fordító-tolmácsként diplomázott, 40 éves nyelvtanárt az idén oktatás kategóriában beválasztották a Cseh és Szlovák Köztársaság személyiségeinek enciklopédiájába. A jó hírt szívesen osszuk meg olvasóinkkal.

„A többi között pozsonyi és budapesti kirendeltséggel is rendelkező, londoni székhelyű könyvkiadó, a British Publishing House egyik szerkesztője telefonon tudatta velem a hírt, hogy figyelemmel kísérték a pályafutásomat.

Hozzátette: bár a kiadójuk szlovákiai fiókja az ezredfordulón még nem működött, de egyebek mellett, visszamenőleg értesültek a három országos spanyol nyelvi olimpiai győzelmemről is. Elmondta, hogy évről évre több országban (pl.: Ausztriában, Magyar-, Német- és Lengyelországban, Litvániában, Malajziában) különféle kategóriákban, külső ajánlásokat is figyelembe véve, összegyűjtik az általuk arra méltónak tartott egyéniségek legfontosabb adatait, eredményeit, szakmai életrajzát, mottóját, melyeket az adott illető fotójával együtt mindenütt államnyelven jelennek meg az éves enciklopédiájukban“ – magyarázta Vasi Kálmán.

Belelapoztunk a vaskos kötetbe…

Felidézte, hogy politikus-kategóriájában Komáromból korábban Stubendek László polgármesternek adtak helyet, most pedig rá esett a választásuk.

„Először azt hittem, hogy ez csak egy vicc, év végi ugratás, hiszen a szlovákiai pedagógusokat ritkán szokták kiemelni, inkább a politikusoknak, tudósoknak, művészeknek szentelnek nagyobb figyelmet. De aztán személyesen is felkeresett a szerkesztőjük, és megerősítette, hogy mivel teljesítettem a megszabott kritériumaikat, valóban bekerülhetek az enciklopédiába. Azt nem árulták el, hogy kik ajánlottak, de úgy sejtem, hogy valamelyik egyetemi tanárom lehetett“ – mondta el a vaskos idei kötetbe beválasztott tanár, aki magántanítványokkal is rendelkezik, a helyi Pro Americana nyelviskolában pedig óraadó tanár. E megtiszteléshez a kiadó oklevele is párosul, amit postai úton küldenek el neki.

Azt is megemlítette, hogy bár fővárosi tolmácsként többet kereshetne, mint nyelvtanárként, de elégedett azzal, hogy azt csinálhatja, amit szeret:

„A mottómmal összhangban követem a céljaimat, s igyekszem megvalósítani az álmaimat. Szívesen adom át a tudásomat a fiataloknak, és jól érzem magam Komáromban.

A rendszerváltás óta a munkapiaci érvényesülésük szempontjából is egyre fontosabb az, hogy ők minél több nyelven beszéljenek. Az sem mellékes, hogy végre szabadon utazgathatunk, aminek köszönhetően kitárult előttünk a világ. Amikor lehetőségem van, én is szívesen kiruccanok, eddig hozzávetőleg harminc országban jártam, de folytatom az újabb és újabb vidékek, emberek, kultúrák, életmódok megismerését. Ez az egyik kedvenc hobbim, miközben a saját nyelvtudásomat is folyamatosan fejlesztem, hiszen a mondás szerint is minél több nyelven beszélsz, annál többet érsz. Mivel a nyelvtanulás fiatalon tartja a memóriát, azt minden korosztálynak szívből ajánlom!“.

Kálmánnak az olvasóink nevében is szeretettel gratulálunk, és hozzá hasonló lelkes, sikeres tanítványokat kívánunk!

Az enciklopédia címlapja

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

Fotók: Vasi Kálmán albuma
hirdetés
Previous articleKarácsonyra hangolódás a Selye János Gimnáziumban
Next articleHorony Ákos lesz az új kisebbségi kormánybiztos