HAZA KÜLFÖLD Vasárnap éjféltől megszűnik a vámellenőrzés a horvát határon

Vasárnap éjféltől megszűnik a vámellenőrzés a horvát határon

820
hirdetés

croVasárnap éjféltől megszűnik a vámellenőrzés a horvát határon, miután július 1-jével Horvátország csatlakozik az Európai Unióhoz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében a vámhatár megszűnését nevezte a leglényegesebb változásnak. Így ugyanis az utazók értékhatárra való tekintet nélkül hozhatnak majd magukkal Horvátországban vásárolt termékeket anélkül, hogy vámot vagy általános forgalmi adót kellene utánuk fizetniük.
Az áruk eredetét ugyanakkor továbbra is ellenőrizheti a vámhatóság a magyar oldalon, így a vásárlás során célszerű számlát vagy nyugtát beszerezni.
A jövedéki termékek kivételével a mennyiségi korlátozás is megszűnik. Jövedéki termékek esetében a behozható mennyiség például a szőlőbornál 4-ről 90 literre, sörnél 16-ról 110 literre, cigarettánál pedig 40 szálról 800 szálra emelkedik. Adójegy nélküli cigaretta vagy zárjegy nélküli alkoholtermék továbbra sem hozható be Magyarországra – közölte a NAV.
Gyógyszerekből a kezelőorvos által előírt mennyiséget lehet behozni.
Az úti okmányok (útlevél, személyi igazolvány) ellenőrzését változatlanul a rendőrhatóság végzi a határon – közölte a vámhivatal.

 
MTI

hirdetés
Previous articleBerényi levele a magyar vonatkozású szerb deklaráció ügyében
Next articleFederičet sokkolta a Most-Híd állásfoglalása