HAZA BELFÖLD Berényi levele a magyar vonatkozású szerb deklaráció ügyében

Berényi levele a magyar vonatkozású szerb deklaráció ügyében

936
hirdetés

berenyi 0816h Berényi József, az MKP elnöke levélben fordult a parlamenti pártok elnökeihez, valamint az OKS elnökéhez, hogy felhívja a figyelmüket a Szerb Köztársaság Képviselőháza által június 21-én elfogadott deklarációra, amely elítéli az ártatlan vajdasági áldozatok ellen a második világháború idején és a háború után elkövetett vérengzéseket.
Ezeket az igazságtalanságokat a szerb állami szervek a kollektív felelősség elvén alapuló egyes döntéseik értelmében követték el. A szlovák sajtó csekély mértékben foglalkozott ezzel az üggyel, pedig felettébb komoly kérdésről van szó, sőt a szlovákiai magyarok vonatkozásában is aktuális témáról – tájékoztatta szerkesztőségünket az MKP sajtóosztálya.
„Kérem, irányítsa figyelmét arra, hogy a Szlovák Köztársaság is gyakoroljon hasonló gesztust a szlovákiai magyarságot ért igazságtalanságok kapcsán, hiszen a második világháború után kikiáltott, a nemzeti hovatartozáson alapuló kollektív bűnösség elve napjainkig érvényes. Az ebből fakadó bántalmak emberéleteket, egész családokat tettek tönkre Dél-Szlovákiában. Ezeket az ártatlan embereken elkövetett sérelmeket Szlovákia a mai napig nem ítélte el. A szerb törvényhozás lépését példamutatónak tartom, mert olyan gesztusról van szó, amely kifejezi az ország polgárai iránti tiszteletet.” – áll Berényi József levelében.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleTovább csökkent a hazai élelmiszerek aránya a szlovák üzletekben
Next articleVasárnap éjféltől megszűnik a vámellenőrzés a horvát határon