HAZA BELFÖLD Városi rangra emelik Bőst

Városi rangra emelik Bőst

936
hirdetés

illusztrációJanuártól városi rangot kap a felvidéki Bős (Gabčíkovo) nagyközség, a település önkormányzatának erre vonatkozó kérvényét szerdán hagyta jóvá a szlovák kormány.

    A település az utóbbi időben az ott újranyitott menekülttábor miatt került a figyelem középpontjába.
    A szlovák-magyar határ közelében lévő, túlnyomó többségében magyarok lakta csallóközi nagyközség több mint ötezer lakosával az egyik legnagyobb lélekszámú olyan településnek számít Szlovákiában, amely nem rendelkezik városi ranggal.
    A helyi önkormányzat gyakorlatilag évtizedek óta próbálkozik azzal, hogy településüket – amely korábban évszázadokig mezővárosi ranggal rendelkezett – újra várossá nyilvánítsák. A település önkormányzata 1998-ban népszavazást írt ki a község városi rangra emelését célzó beadványról. Bár a referendumon résztvevők túlnyomó többsége támogatta a várossá minősítést, a népszavazás az enyhén ötven százalék alatt maradt részvételi arány miatt nem lett érvényes. Később, amikor a vonatkozó törvények a népszavazás kiírását ebben az ügyben már nem tették kötelezővé, az önkormányzat egyhangúlag megszavazta az indítványt, és két éve kérvényezte a település várossá IMG_6776minősítését az államigazgatástól. Ezt a kérvényt hagyta jóvá szerdán a szlovák kormány. A kabinet döntését ugyan még a pozsonyi törvényhozásnak is meg kell szavaznia, de ez már csak jelképes lépésnek számít.
    Az újabban főleg az ott augusztusban újranyitott menekülttábor kapcsán emlegetett település vezetése egyértelmű lelkesedéssel fogadta a döntést.
    „Huszonkét éve vagyok polgármester, és eddig minden nap amikor bejöttem munkába, az járt az eszemben, hogyan tudjuk ezt elintézni, tehát nagyon örülök ennek a döntésnek” – mondta az MTI-nek Fenes Iván, Bős polgármestere. Kérdésre válaszolva hozzátette: bár az átminősítés közvetlenül nem változtat a település életére vonatkozó törvényi hátteren, attól mégis pozitív változásokat várnak, leginkább a turizmus élénkülése terén.
    A polgármester nem zárta ki, hogy lehet valóságtartalma azoknak a közbeszédben megjelent elképzeléseknek, amelyek szerint a település városi rangra emeléséről szóló kormánydöntés összefüggésben állhat azzal, hogy augusztusban a helyiek komoly tiltakozása ellenére újranyitották a községben az ott korábban 2009-ig működő menekülttábort.
    „Amikor Robert Kalinák belügyminiszter a menekülttábor újranyitása kapcsán idelátogatott, felhívtam a figyelmét a kérvényünkre és támogatást kértem tőle ebben az ügyben” – mondta az MTI kérdésére Fenes Iván.


MTI

hirdetés
Previous articleA Komáromi Öregdiákok 11. tagsági összejövetele
Next articleŐszi lomtalanítás Komáromban