HAZA HÍR-MIX Vandálok áldozatává vált a Tarics Lőrincz Margit Szabadtéri Színészmúzeum

Vandálok áldozatává vált a Tarics Lőrincz Margit Szabadtéri Színészmúzeum

1099
hirdetés

Mintegy húsz hónapon át jóleső érzéssel tölthetett el minket annak tudata, hogy egy valóra vált régi álom nyomán 2021 őszétől Komáromban már a Tarics Lőrincz Margit Szabadtéri Színészmúzeum is méltóképpen őrizte a felvidéki színjátszás hőskora nagyjainak emlékét. Ez idő tájt azonban többedmagammal együtt megdöbbenve szembesültem a ténnyel, hogy a létesítményt eddig ismeretlen tettesek megrongálták.

Miután korábban több komáromi lakótelepi játszótér, parkbeli pad és szeméttároló… vált az esztelen vandálok áldoztatává, talán már meg sem kéne lepődnünk a garázdálkodók újabb galád tettének szívfacsaró következményei láttán. Csakhogy röviddel a Magyar Területi Színház – MATESZ megalakulásának 70. évfordulója után felettébb vérlázító  azt tapasztalni, hogy a senkit-semmit nem tisztelő gazemberek az egykori színházalapítók fotóit összefirkálták, a hölgyeket bajusszal „férfiasították”, egyes képeket pedig félig vagy teljesen letéptek az oszlopok némelyikéről.

Idézzük fel a színészmúzeum létesítésének előzményeit! Ünnepélyes keretek között azt 2021. október 29-én adták át a Semmelweis Ignác Egészségközpont melletti parkban. Akkor a Kisebbségi Kulturális Alap és szponzorok támogatásának köszönhetően 27 oszlopot állítottak fel, amelyek közül az ötletgazda, az időközben 2022 februárjában elhunyt Tarics Lőrincz Margit, a MATESZ egyik alapító tagja és a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagja válogatása alapján, speciálisan megvilágított táblákra kerültek fel a már elhunyt, 1960-ig a MATESZ-hez szerződtetett színművészek fotói.

Az egykori „kultminoros“ pályázatot Szabó Csilla pedagógus és városi képviselő, az EVENT nonprofit szervezet elnöke nyújtotta be. Mivel a kapott pályázati támogatás kevésnek bizonyult a kivitelezéshez, szponzorok segítségét kérték, s az EVENT a szervezőmunkán kívül szintén anyagilag is támogatta a terv megvalósulását. Akkoriban azt is elárulta, hogy a színházi archívumi fotók alapján készült vízálló képeken kívül két információs táblát is készíttettek Pozsonyban. Az egyiket a városi telken álló színészmúzeum bejáratához, a másikat pedig a Jókai Színház közeli épületéhez szánták.

Az 1994-ben nyugdíjba vonult Lőrincz Margit színművész saját bevallása szerint négy évtizeden át szorgalmazta, hogy emléket állítsanak a mennyei színtársulatba távozott, egykori kollégáinak. Nagyon boldog volt, hogy Szabó Csilla és Koczkás Andrea ügyvéd, illetve további erkölcsi-anyagi támogatók segítségével e nagy álma valóra vált. Az ünnepi beszédében hangsúlyozta: további anyagiak megszerzése esetén újabb táblákkal gyarapodhat az arcképcsarnok. Mint mondta: később e múzeumban a két fiatalon elhunyt tehetségnek, Holocsy Istvánnak és Benkő Gézának, illetve másoknak is érdemes lenne majd emléket állítani.

A közelben korábban felavatott Hunyadi János- és a még korábban állított Petőfi-szobor után további értékkel gazdagodott az egyre hangulatosabb zöld oázis, amellyel szemközt, a Ráckertben játszótér és fitnesszpark várja a családok apraját-nagyját. A színészmúzeum avatóünnepsége a komáromi színtársulat megalakulása 70. évfordulójára tervezett, majd megvalósult eseménysorozat méltó előzöngéje volt.

Viszont méltatlan és gyalázatos a színészmúzeum jelenlegi külleme, amely kapcsán Szabó Csillát kérdeztük a véleményéről és a válaszlépésekről.

„Végtelenül elszomorít engem az, hogy valaki ilyen gaztettre vetemedett! Pedig a közelben található a rendőrség székhelye is…A történtek kapcsán valószínűleg az EVENT n.sz. nevében hamarosan hivatalos feljelentést teszek. Addig is az esetleges szemtanúkat arra kérem, hogy jelezzék nekem vagy a rendőrségnek, ha látták a garázdálkodókat!” – mondta el a színjátszást az ÉS?! Színház egyik „motorjaként” is szívügyének tartó interjúalanyunk.

Elárulta: Komárom város a nyár folyamán rendbe akarja hozatni a közeli Petőfi-szobor talapzatát és környékét, s e vandál tett nélkül is akkorra tervezték a színészmúzeum oszlopainak újrafestését, valamint az ottani táblák, képek madárürüléktől és egyebektől való alapos megtisztítását, továbbá a hibák kijavítását.

„A letépettek helyett új fotókat és QR-kódokat is kell csináltatnom, ami eltart egy ideig. Vélhetően mindezt majd saját pénzből fedezem. Sajnos, eddig ezt a térséget nem őrizték biztonsági kamerákkal, csak a Víztorony környékét, de már a túloldali kameratelepítés is tervben van. Nagyon remélem, hogy mindezek után nem ismétlődhet meg hasonló vandál tett, a mostani elkövetők pedig horogra kerülnek…” – zárta tájékoztatását Szabó Csilla.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

 

hirdetés
Previous articleAlkotni is engedd… – kiállítás nyílt a harmadik alkotópályázatra beküldött művekből
Next articleJó hírek a tegnapi Nyitra megyei testületi ülésről