HAZA KULTÚRA Alkotni is engedd… – kiállítás nyílt a harmadik alkotópályázatra beküldött művekből

Alkotni is engedd… – kiállítás nyílt a harmadik alkotópályázatra beküldött művekből

854
hirdetés

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) ismét pályázatot hirdetett azon tehetséges hazai magyar pedagógusok számára, akik a hivatásuk gyakorlása mellett ecsettel, tollal vagy egyéb eszközzel, valamely más területen is kiemelkedőt alkotnak. Az Alkotni is engedd… című III. Alkotópályázat kiállításának díjkiosztással egybekötött megnyitójára június 23-án a komáromi Limes Galériában került sor.

Sokan megérdemelték a tapsot…

Vörös Mária, az SZMPSZ országos alelnöke megköszönte a Selye János Gimnázium diákjainak színvonalas kultúrműsorát. Közreműködtek a CSAK zenekar tagjai: Fehér Eszter, Bukor Emőke Zsuzsanna, Keserű Orsolya, Czibor Lea, Naňo Nimród, Téglás Gergely és Varga Máté Larion. Felkészítőjük Farkas Adrianna tanárnő volt.

Az SJG diákjai nívós műsort adtak

Tisztelettel köszöntötte a házigazdát, Farkas Veronika művészettörténészt, a Limes Galéria alapító igazgatóját és Fekete Irént, az SZMPSZ országos elnökét. Üdvözölte a meghívott vendégeket: Fodor Attilát, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatóját, Szabó Zsoltot, a Mária Rádió Mirjam elnökét, valamint a kulturális és oktatási intézmények vezetőit, képviselőit, s nem utolsósorban az alkotópályázatba bekapcsolódott pedagógusokat és hozzátartozóikat, a zsűri megjelent tagjait, a média képviselőit és valamennyi érdeklődőt.

Vörös Mária, az SZMPSZ országos alelnöke

Elsőként felkérte Fekete Irén elnököt arra, hogy az alkotópályázat és a kiállítás kapcsán mondja el ünnepi gondolatait, és nyissa meg a kiállítást. „Megbecsüléssel üdvözlöm az alkotó pedagógusokat, akik felhívásunkra ecsetet, krétát, tollat, festéket, vásznat, kamerát ragadtak, és a bennük szunnyadó kreatív erőt szabadjára engedve, a szemnek, szívnek és értelemnek tetsző alkotásokat hoztak létre“ – köszöntötte a pályázókat az elnök asszony.

Fekete Irén, az SZMPSZ országos elnöke

Hozzátette: „Az alkotó képesség nem minden ember sajátja, a tálentum ajándék. Viszont aki nem rendelkezik vele, annak is nyitva álla a kapu az örömre, hiszen a társadalom alkotókra és befogadókra osztódik…. A művészet lélekdoktor: csökkenti a szorongást, javítja a hangulatot, oldja a stresszt, kisimítja idegeinket és nem utolsósorban nevel és szórakoztat is, hiszen mindenfajta művészetben van valami játékosság, amire felnőttnek, gyermeknek egyaránt nagy szüksége van“.

Megtelt érdeklődőkkel a galériahajó

Egyebek mellett a pedagógusoknak azt kívánta, hogy “neveljék tanítványaikat is a kiteljesedés igényére, hiszen felbolydult világunkban a kultúra az egyetlen, ami megtart bennünket“. A bíráló bizottság tagjainak és a kollégáinak a munkáját, valamint a műsor szereplőinek fellépését is megköszönte. Majd Aranyosi Ervin egyik versrészletét idézte: „Ne rohanj el az élet mellett,/ engedd a szépet hatni rád./ Akik megállnak, szépre lelnek, / azokkal megáll a világ“.

Farkas Veronika művészettörténész, a Limes Galéria alapító igazgatója

Majd a házigazda Limes Galéria alapító igazgatója, Farkas Veronika művészettörténész is szólt a változatos pályamunkákról, amelyeket az említett kategóriák zsűritagjai értékeltek és díjazásra/kiállításra javasoltak. Az SZMPSZ vezetői részéről kedves, meglepő gesztusban részesült: felköszöntötték őt a nemrég betöltött kerek életjubileuma alkalmából, ekképp megköszönve az eddigi „pótolhatatlan, önzetlen segítségét“. A virágkompozíció mellé Fehér Eszter előadásában, Hevesi Dániel gitárkíséretével karádi népdalcsokrot is kapott.

Felköszöntötték a házigazdát a nemrég betöltött kerek életjubileuma alkalmából

Azután az alelnöktől megtudtuk, hogy az újabb alkotópályázatukat 6 kategóriában hirdették meg, s a következő 5 kategóriában érkeztek pályaművek: 1. képzőművészet, 2. iparművészet, 3. fotó, modellezés, számítógépes grafika, montázs stb., 4. irodalom (vers- és prózaírás), 5. zeneszerzés. A pályázatba 84 pedagógus 60 oktatási intézményből 154 alkotással kapcsolódott be. Kategóriánként 3 tagú, szakemberekből álló zsűri bírálta el, és sorolta bronz, ezüst és arany sávba a pályaműveket.

Fehér Eszter Hevesi Dániel gitárkíséretével karádi népdalcsokrot adott elő

Összesen 45 pályamunka kapott aranysávos minősítést (36 alkotó műve), 50 ezüst, 47 pedig bronz minősítésben részesült. Sőt, 5 kreatív kolléga több kategóriában is megcsillogtatta tehetségét. A legtöbben, 35-en az iparművészet kategóriát választották, amelybe összesen 48 pályamű érkezett. A képzőművészet kategóriában 32 alkotótól 60 művet kaptak. A fotó kategóriába 9 alkotó 38 alkotását küldte be. Az irodalom kategória csupán 6 pedagógust ihletett meg, akik 15 általuk megírt művet juttattak el a pályázat kiíróihoz. A zeneszerzés kategóriában pedig csupán 2 művet kellett értékelni, melyek 2 pedagógus küldött be. 

Kulin Eduárd hegedűtanár J.S. Bach-szonátát adott elő

„A bírálóbizottság tagjainak nem kis fejtörést okozott, hogy a témagazdag, változatos, sokszínű, színvonalas munkák közül melyeket részesítsék arany sávban. Köszönjük a szakértelmüket, a munkájukat és rugalmasságukat, hogy vállalták az értékelés, a rangsorolás cseppet sem könnyű feladatát!” – hálálkodott. Hozzátette: bár nem minden mű kapott arany sávos besorolást, de a kiállításon majdnem mindegyik beérkezett pályamű bemutatásra került.

A fotó és számítógépes grafika-kategória aranysávosai

Az esemény fénypontjaként került sor a kategóriák szerinti eredményhirdetésre. Fekete Irén elnök asszony a jelenlévő zsűritagokkal együtt adta át az emléklapokat, a virágot és az SZMPSZ ajándékait az arany sávot elért pedagógusoknak.

A fotó, számítógépes grafika kategóriában arany sávot érdemelt Vanyová Bettina Adriána, a perbetei alapiskolából, és kiemelt arany sávot kapott Fóti Dávidnak, a komáromi Műszaki Szakközépiskola tanárának Éjjeli kávé című alkotása. A zsűri fotós tagjai voltak: Cséfalvay Á. András, Tóth Ferenc és Dobos Barbara.

Az irodalom-kategória aranysávos alkotói

Az irodalom kategóriában a Kiss Dávid költő, Hrbáček Noszek Magdaléna, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának oktatója és Szomolai Andrea újságíró-pedagógus összetételű zsűri valamennyi alkotót arany sávba sorolta. Ők a következő pedagógusok: Besnyei Júlia (Nagyabonyi Óvoda), Jakubecz Márta (Széchenyi István AI, Felsőszeli), Nagy Edit  (Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda, Csicsó), Németh Csilla (Marianum Egyházi Iskolaközpont, Komárom) és Vizsgyák Ágnes (Óvoda, Marcelháza). Kiemelt aranysávos lett Ollé Katalinnak,  a madari  Édes Gergely Alapiskola pedagógusának Egy szükségállapot margójára (Régmúlt idők nyomában) című műve.

Az iparművészet-kategória aranysávosai

Az iparművészet kategóriába érkező pályaművek különféle kézműves technikákkal készültek, sok esetben népi hagyományainkból is merítettek az alkotók. A zsűri tagjai: Novák Ágota művésztanár – textilművész, Dénes Éva művészettörténész és Szilva Emőke szobrászművész-tanár 11 alkotó számára javasoltak arany sávos minősítést. Lássuk, kik ők: Ábrahám Karina (Nagyabonyi Óvoda), Balogh Judit (Szepsi AI), Kvasňovská Erika (komáromi Eötvös utca 48. Óvoda), Nagy Gabriella (Naszvadi Óvoda), Puzsér Erika (Udvardi Majthényi Adolf AI), Valacsay Olga (Féli AI), Véghová Mária (Almágyi AI és Óvoda), Vermes Orsolya (gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont), Zsapka Mária (Érsekújvári Művészeti Alapiskola). Fábián Anikó (Ipolysági Pongrácz Lajos AI) kiemelt arany sávot kapott a Szövevényes álom című makramé technikával készült alkotásáért, valamint Nagy Majoros Mónika (nagymegyeri Bartók Béla téri óvoda) a mutatós gyöngyékszereiért.

A képzőművészet-kategória legsikeresebb pályázói

A képzőművészet (festészet, grafika, szobrászat) kategóriában a következő összetételű bírálóbizottság értékelt: Szalai Golasz Tímea festőművész – képzőművészet tanár, Szilva József festőművész és Szabó Csekei Tímea művészettörténész. Aranysávos besorolást a zsűri által ötletesnek, szép, érdekes, változatos technikával készülőnek, kreatívnak, üde, szép színkombinációjúnak ítélt alkotások kaptak. A zsűri tagjai a képzőművészeti alkotások esetében kiemelték a szép technikai kivitelezést, pozitívan értékelték az üde színvilágot, a határozott fény-árnyék megjelenítést, a harmonikus színhasználatot, a jó témaválasztást, az érdekes perspektívát, a változatos ecsetkezelést.

Németh Csilla: Életfák

Aranysávosok lettek: Börcs Liliana (Czafrangó Sylvia Magán Művészeti AI, Komárom), Bukai Melinda (Czafrangó Sylvia Magán Művészeti AI), Csémy Éva (érsekújvári Blaho Pál utcai Óvoda), Fodor Mária (dunaszerdahelyi Kodály Zoltán AI), Katona Beáta (nagymegyeri Bartók Béla utcai Óvoda), Kovacsics Boglárka (szentpéteri Kossányi József AI és Óvoda), Lengyel Zsuzsanna (szentpéteri Kossányi József AI és Óvoda), Kvasňovská Erika (komáromi Eötvös utcai Óvoda), Róka Etelka (komáromi Eötvös utcai Óvoda), Murcinová Klaudia (Lévai Magyar Óvoda), Nagy Veronika (Csallóközcsütörtöki AI), Ozsvald Zoltán (légi Benyovszky Rudolf AI), Priskin Magdolna (Szímői Óvoda), Vas „Bodzsi” Katarína (komáromi Mariánum Egyházi Iskolaközpont) és Zsapka Mária ( érsekújvári Művészeti Alapiskola). Németh Csilla (Mariánum Egyházi Iskolaközpont) Életfák című ciklusa kiemelt arany sávos minősítést kapott, annak egyik darabja szerepel a kiállításra csalogató plakáton és az emléklapon is. Vanyová Bettina Adriána (Perbetei Alapiskola) Natatórium című festménye is kiemelt arany sávos minősítésben részesült.

Ábrahám Karina: Matatófal

A jelen lévő zsűritagok munkájukért szintén emléklapokat kaptak. A gratuláció mellé szeretettel fogadták a komáromi Művészeti Alapiskola tanárának, Kulin Eduárdnak hegedűjátékát, aki J.S. Bach-szonátát adott elő, mintegy méltó befejezéseként a mai ünnepségnek. Végül a jelenlevők szemrevételezték a kiállítási anyagot, ami július 16-ig, hétköznapokon 13-16 óra között tekinthető meg, más napokon pedig telefonos egyeztetést követően.

Priskin Magdolna: Kitelepítés

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleTúl drága és nem célzott támogatást adott az állam a járvány alatt
Next articleVandálok áldozatává vált a Tarics Lőrincz Margit Szabadtéri Színészmúzeum