HAZA BELFÖLD Václav Klaust kitüntették Csehszlovákia békés kettéválasztásáért

Václav Klaust kitüntették Csehszlovákia békés kettéválasztásáért

784
hirdetés

Díjat kapott Szlovákiában Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök Csehszlovákia békés kettéválasztásáért.

    Az elismerést a Matica Slovenská kulturális szervezet adta a politikusnak megalakulásának 150. évfordulója alkalmával szombaton Turócszentmártonban (Martin) megtartott ünnepségen. Klaus kitüntetése éles vitát váltott ki a Szlovákiában nemzeti kulturális intézménynek számító Matica vezetőségében.
    „Képesek voltunk elválni, de nem veszítettük el egymást. Az idő igazolta akkori döntésünket. Joggal hisszük, hogy a csehek és a szlovákok kapcsolata soha nem volt természetesebb, spontánabb és jobb, mint ma” – jelentette ki a díj átvétele után Klaus.
    Emlékeztetett: Csehszlovákia akkor vált ketté, amikor szétesett a volt Jugoszláviát, illetve a volt Szovjetuniót alkotó nemzetek együttélése. „Gyakran nyílt ellenségeskedésre és konfliktusokra került sor. Mi tudatában voltunk annak, hogy ezt nem engedhetjük meg” – tette hozzá Klaus, aki 1992-ben, a cseh-szlovák válás előtti évben Csehország miniszterelnöke volt. Csehország és Szlovákia 1993. január 1-jén váltak önállóvá.
    Csehszlovákia a Václav Klaus vezette cseh, illetve a Vladimír Meciar szlovák miniszterelnök vezette politikai erők megállapodása alapján vált ketté. Az állam népszavazás nélkül esett szét, ami a mai napig gyakori bírálatok tárgya.
    Marián Tkác, a Matica elnöke azt mondta: azért tüntették ki Klaust, mert hozzásegítette Szlovákiát az önálló nemzeti úthoz. Ez a döntés éles vitát váltott ki a Matica vezetésében, miután kitudódott, hogy a szervezet egyetlen szlovák politikust sem kíván részesíteni ebben a díjban. A Matica végül több szlovák politikust, köztük Meciart is kitüntette, de a volt szlovák kormányfő nem jelent meg az ünnepségen.
    A kitüntetettek között volt Ivan Gasparovic jelenlegi szlovák államfő és két hivatali elődje, Michal Kovác és Rudolf Schuster. Kitüntetést kapott Milan Durica nacionalista szlovák történész is, aki írásaiban a II. világháború alatti fasiszta szlovák államot és annak elnökét Jozef Tisót dicsőíti.
    A kitüntettetek egy angyalt ábrázoló faszobrot kaptak.

MTI

hirdetés
Previous articleVálasztójog a 16 éveseknek?
Next articleVizes vb – Világbajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott