HAZA BELFÖLD Választójog a 16 éveseknek?

Választójog a 16 éveseknek?

774
hirdetés

40991 Csökkentené a választójog korhatárát a kormány tanácsadó testülete. Az Emberi Jogok Kormánytanácsa által készített Az emberi jogok védelmének és támogatásának stratégiája c. dokumentumban a korhatárt 16 évben javasolnák megszabni. „Erősödne az általános választójog elve, miközben a fiatal generáció fejlettsége, amit az információs technológia fejlődése is támogat, ok lehetne erre a lépésre” – állítják a dokumentum szerzői, a Szlovákiai Helsinki Bizottság vezetőjével, Petőcz Kálmánnal az élen.
Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter azonban más véleményen van. „Nem igazán tudom elképzelni, valamilyen alapvető érettség is kell ehhez” – fűzte hozzá.
A választásra jogosultság korhatárának csökkentését támogatja Martin Poliačik (SaS) képviselő is. „Tanárként tudom, hogy a 16 éves gyereket már élénken érdekli a politika és a választói jog ezt az érdeklődést csak mélyítené” – állítja. Más pedagógusok szerint azonban „ez a korcsoport még könnyen befolyásolható elsősorban a családtagjai és a dominánsabb évfolyamtársai által” – figyelmeztetnek. Némely elemzők a fiatal választókkal kapcsolatos további kockázatra is felhívják a figyelmet, a nagyobb fogékonyságra a jobboldali extrémisták támogatása iránt.
Ausztriában a 16 éves korosztály már választásra jogosult minden választásban és az eredményeket jelentősen nem befolyásolták – állítja Peter Filzmaier osztrák politológus. A 120 ezer új választó nálunk sem keverné meg alapvetően a választási eredmények kártyáit – vélekedik Martin Slosiarik szociológus. „Még ha valószínűsíthető is, hogy enyhébb mértékben a liberális pártoknak kedveznének” – fűzte hozzá.
Míg Ausztriában a fiatalokra a zöldek vagy a szociáldemokraták is támaszkodhattak, a Smer nálunk ebből az embercsoportból aligha húzna hasznot. „Lemondott ugyanis az ezt az embercsoport érdeklő témákról” – vélekedik Slosiarik.

TASR nyomán, dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleRoma holokauszt – Fico: Nem érhet véget a történelmi igazság keresése
Next articleVáclav Klaust kitüntették Csehszlovákia békés kettéválasztásáért