HAZA HÍR-MIX Ünnepi műsor a város 750. születésnapján (+videó)

Ünnepi műsor a város 750. születésnapján (+videó)

803
hirdetés

OLYMPUS DIGITAL CAMERA2015. március 27-én a komáromi Városháza kis üléstermében sajtótájékoztatót tartott a város vezetése, élen a polgármesterrel, Stubendek Lászlóval, oldalán a két alpolgármesterrel, Knirs Imrével és Keszegh Bélával. A városvezetők a sajtósoknak felvázolták a közelgő jeles évforduló kapcsán várható eseményeket.

Mint arról már beszámoltunk, Komárom város idén két évfordulóról is megemlékezik. 2015. március 16-án ünnepeltük meg a Mária Terézia osztrák császárnő és magyar királynő által adományozott szabad királyi városi rang megszerzésének 270. évfordulóját. Idén április 1-jén pedig a település várossá válásának, a városi rang megszerzésének kerek 750. évfordulójára emlékezünk majd, amit IV. Béla király adományozott Komáromnak a tatárdúlás utáni időszakban.

Amint a sajtótájékoztatón Stubendek László elmondta, a város igyekszik majd méltóképpen megünnepelni e jeles évfordulót. Az ünnepi, együttes testületi ülés keretében Észak- és Dél-Komárom polgármestere aláírja majd az eseményt dokumentáló díszoklevelet és egy zenés történelmi, irodalmi műsor keretében a város tehetséges diákjai Kiss Péntek József rendezésében megelevenítik e fontos történelmi esemény körülményeit.

Keszegh Béla alpolgármester tudatta a jelenlévőkkel az ünnepi események tervezett menetrendjét. Az ünnepség az Európa-udvarban található, a városi rangot adományozó király, IV. Béla szobrának megkoszorúzásával kezdődik 2015. április 1-jén, 17 órakor, majd az ünneplő sereg átvonul a szomszédos Klapka térre ahol felvonják a város zászlaját a kifejezetten erre az alkalomra készített díszes zászlórúdra, amelynek a talapzatán egy emléktábla hirdeti majd Komárom várossá válásának  tényét latin, szlovák és magyar nyelven.
Az ünnepi testületi ülés18 órától veszi kezdetét a Tiszti pavilon dísztermében, ahol sor kerül az ünnepi műsorra és a díszoklevél aláírására, valamint – szigorú biztonsági intézkedések mellett – megtekinthető lesz az eredeti adományozó oklevél is.

Knirs Imre alpolgármester elmondása szerint az ünnepségre mintegy 160 meghívót postáztak. A számos jeles helyi és környékbeli személyiség mellett szeretettel meginvitálták az ünnepségre mindkét ország, Szlovákia és Magyarország államelnökét is. A jelenlétük egyelőre kérdéses, de néhány üdvözlő mondattal bizonyára ők is hozzájárulnak az esemény rangjának emeléséhez.

-krá-

komarno.sk

hirdetés
Previous articleRendezett városkép, tisztább Komárom
Next articleŐk már biztosan fellépnek a Komáromi Napokon