HAZA HÍR-MIX Ünnepélyes keretek között vette át Gergely István a díszpolgári címet a komáromi...

Ünnepélyes keretek között vette át Gergely István a díszpolgári címet a komáromi városházán

862
hirdetés

Gergely István: „Soha nem fogom elfelejteni, hogy honnan származom“

„Gergely István dicsőséget szerzett mind Magyarországnak, mind Szlovákiának. Ezért a képviselő-testület 629/2016-os határozata alapján, Andruskó Imre képviselő javaslatára Gergely Istvánt Komárom díszpolgárává fogadta“ – hangzott el azon a találkozón, amelyen Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó személyesen vette át a díszpolgári címet Stubendek Lászlótól, Komárom polgármesterétől.

Az elismerést még az április 26-i ünnepi testületi ülésen adományozták a sportolónak, aki egyéb elfoglaltsága miatt akkor nem tudott jelen lenni. Az elismeréssel díszoklevelet és a város jelképes kulcsát is átadták a vízilabdázónak december 30-án a tornyos városházán.

Az ünnepélyes átadón Gergely István várandós feleségével jelent meg
gergely-istvan
Gergely Istvan (fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Gergely István nem egyedül érkezett az átadóra: várandós feleségével márciusra várják harmadik gyermeküket. Az átadáson a polgármesteren kívül jelen volt Keszegh Béla és Knirs Imre alpolgármester, Andruskó Imre, Konštantín Glič és Ondrej Gajdáč képviselők, valamint a sajtó képviselői.

A díszoklevél átadásakor Gergely István úgy fogalmazott, büszke arra, hogy sportpályafutása Komáromból indult. „Szeretném megőrizni ezt a fajta magyarságot, komáromi srác emlékeimet“ – mondta.  Hangsúlyozta, a sportnak, konkrétan a vízilabdának köszönheti sikereit és ezt a címet is.

Beszélt ifjúkori emlékeiről, a városról – sokszor mosolyt csalva az átadón résztvevő képviselők, városvezetők arcára. „A sportág révén lehetőséget kaptam arra, hogy megvalósítsam álmaimat. Csak hálával tartozom a városnak és mindazoknak, akik ebben segítettek. Edzőimnek, csapattársaimnak és természetesen édesanyámnak, aki elkísért az edzésekre. Édesanyám volt a legnagyobb motivációm: ha kellett, akkor kenyérrel, ha kellett, akkor korbáccsal vitt az edzésekre“ – mesélte mosolyogva.

„Soha nem fogom elfelejteni, hogy honnan származom“ – fogalmazott a sportoló. Kijelentette, hogy mind a város, mind annak a vezetése számíthat az együttműködésére a jövőben. „Már nemcsak az emlékeim, a kapcsolataim és a barátaim, hanem ez a cím is örökre ideköt, amely nagyon megtisztelő. Hálás vagyok, amiért érdemesnek tartottak erre az elismerésre. Köszönöm szépen“ – zárta szavait a dunaszerdahelyi születésű vízilabdázó.

Mit jelent díszpolgárnak lenni?

„Komáromból indult, nemzetközi szinten elért kimagasló sportolói pályafutásáért, az olimpiai bajnoki cím kétszeres elhódításáért“ – áll a város által adományozott díszoklevélen.

Komárom díszpolgára minden komáromi polgár jogával rendelkezik, kivéve a képviselő-testület tagjává történő megválasztását és a helyhatósági választásokon való részvételt. Nem szavazhat a város életéről és fejlődéséről szóló döntő kérdésekről sem. Viszont részt vehet és szavazati joggal is rendelkezik a díszpolgár a város képviselő-testületi ülésein. Meghívottként részt vehet a város által rendezett hivatalos ünnepségeken, valamint előnyben részesül a helyi önkormányzati szerveknél mind a hivatalos, mind a magánügyek intézésében. Elhalálozása esetén ingyen, kiemelt temetkezési hely illeti meg a városi temetőben – amennyiben korábban ő maga, vagy a családja kérte azt.

Gergely István pályafutása

A kétszeres magyar olimpiai bajnok vízilabdázó Dunaszerdahelyen született 1976-ban. Az alapiskola elvégzése után a Komáromi Ipari Szakközépiskola diákja volt. Komáromban szerette meg a vízilabdát. 1993-tól 2002-ig 130 mérkőzésen szerepelt a szlovák junior és felnőtt válogatottban. 1994-ben junior vízilabda világbajnokságon bronzérmet szerzett a szlovák csapattal. 2003-tól magyar állampolgár. A 2004-es athéni és a 2008-as pekingi olimpián csapatával aranyérmet szerzett. Tagja volt a 2003-ban világbajnokságot, 2005-ben vb ezüstérmet nyert csapatnak. 2014 áprilisában befejezte játékos-pályafutását. Jelenleg sportvezetőként tevékenykedik. Az elmúlt négy évben a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagja és a magyar vízilabda-válogatott kapusedzője lett. Nős, két gyermek édesapja, márciusra várják harmadik gyermeküket. Munkáját állami kitüntetésekkel és elismerésekkel is díjazták. Sportvezetői pályafutását a Budapesti Honvéd Sportegyesület elnökeként folytathatja a közeljövőben.

Gergely István pályafutását a komáromi vízilabdaklubban kezdte. Ő az egyik legsikeresebb Komáromból indult sportoló. Sok fiatal sportoló példaképe.

felvidek.ma

hirdetés
Previous articleNemesócsa község legidősebb polgára
Next articleTélapónak álcázott merénylő mészárolt Isztambulban: 39 halott