HAZA KÜLFÖLD Ukrán válság – Prága szerint Oroszország nemzetközi jogot sért

Ukrán válság – Prága szerint Oroszország nemzetközi jogot sért

928
hirdetés

A nemzetközi szerződések megsértésének és beavatkozásnak minősítette Oroszország eljárását Krím esetében Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter.

    A cseh diplomácia vezetője ugyanakkor bízik abban, hogy sikerül megakadályozni a konfliktus további kiéleződését.
    „A területi épség számunkra olyasmi, amit egy erősebb ország által nem szabad megsérteni. Számunkra ez lényegi álláspont” – jelentette ki Zaorálek a prágai közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.
    Leszögezte: a krími kérdésben Oroszországnak diplomáciai úton, s nem erő alkalmazásával kell keresnie a megoldást. „Rá akarjuk kényszeríteni Oroszországot, hogy a választott megoldást ne valósítsa meg” – hangsúlyozta a cseh külügyek irányítója.
    Közölte: délutánra hivatalába kérette Oroszország prágai nagykövetét, hogy közölje vele Csehország ukrajnai eseményekkel kapcsolatos álláspontját.
    Zaorálek szerint az ukrajnai konfliktust tovább bonyolítja, hogy a mai ukrán kormány nagyon gyenge, és az országban az alapvető dolgok sem működnek.
    Csehország moszkvai nagykövetének visszahívását Prága egyelőre nem mérlegeli. Vasárnap este ülést tart a cseh nemzetbiztonsági tanács, hogy megvizsgálja a helyzetet és meghozza a szükséges intézkedéseket.
    „Elsősorban azt vitatjuk meg, miként egyeztessük Csehország álláspontját az Európai Unió és a NATO keretében. Téma lesz az energiabiztonság is” – nyilatkozta a Prima kereskedelmi televízióban Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.
    Zaorálek azt mondta, hogy Prága energetikai problémákra nem számít. „Vannak tartalékaink, ellátásunk különböző forrásokból biztosított, s ráadásul a tél is enyhe” – fejtette ki a miniszter.
    A külügyminisztérium vasárnap felszólította a cseh állampolgárokat, hogy tekintettel az eseményekre lehetőleg ne utazzanak Ukrajna keleti régióiba.

MTI

hirdetés
Previous articleBárdos az összefogást hangsúlyozta a komáromi kampánynyitón
Next articleRECEPTEK: Diós csoda