HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Újévi farsang száztányéros kocsonyával Léván

Újévi farsang száztányéros kocsonyával Léván

924
hirdetés
43571 7Az előzetes várokozást túlszárnyalva 144 kocsonya várta a résztvevőket szombat este a lévai magyar gimnázium termében. A Lévai Református Egyházközség január 11-én második alkalommal szervezte meg az Újévi farsang száztányéros kocsonyával elnevezésű rendezvényét.

„Gyülekezetünk életében hagyománnyá vált a száztányéros kocsonya szeretetvendégség szervezése. A rendezvény varázsa az öröm, a testvéri közösség megélése. Lelki szemeinkkel tekintsünk a mi kis közösségünkre. A testvéri közösséget az erő és a szeretet fogja közre. Együtt örvendezünk annak tudatában, hogy mi a holnapra, a megtartatásra eltett nép vagyunk” – mondta köszöntőjében Bokros Rózsa, az egyházközség főgondnoka.
A közösségépítő esemény közös beszélgetéssel kezdődött. A község presbitériumának vezetői osztották meg a magyarsággal, jövővel, valamint a közös értékeinkkel kapcsolatos gondolataikat. A mélyenszántó gondolatok és a kis kulturális program igazi lelki táplálékként szolgált a mintegy száz-százhúsz résztvevőnek.
„Örömteljes volt látni, hogy nemcsak a mi eklézsiánk tagjai jöttek el ma, hanem más vallásúak is, sőt a környékről is több család ellátogatott a vendégségünkre. Csodálatos érzés látni az együtt akarást a közös cél érdekében” – hangsúlyozta Bokros Rózsa. Összefogó és közösségépítő erő nemes szimbóluma is volt az esemény az előkészületekkel egyetemben, tette hozzá.
A beszélgetés követően Kassai Gyula lelkész megkeresztelte a kocsonyát. „Egy évvel ezelőtt százhúsz kocsonya készült. Ma többször átszámoltuk, s jelentem idén 144 adag kocsonya készült el” – mondta a tiszteletes. A szeretetvendégség részvevői a kocsonya mellett más finomságokat is megkóstolhattak az est folyamán.
Kassai Gyula portálunkat tájékoztatta, a múlt évi hagyományteremtő rendezvényt megelőzően is voltak már családias hangulatú gyülekezeti összejövetelek a téli időszakban. „A finomságok, a közösségi élet megélése és a lelki tartam összekapcsolása hozta életre a rendezvényünket. Ezek egymást erősítik” – nyilatkozta. Mint mondta, fontos helyszíne a baráti és testvéri kapcsolatok ápolásának is.  Egyben az egyházközösség ezzel köszöni meg támogatóinak az együttműködést.

Lévai Református Egyházközség

A 15 tagú presbitérium tagjait a közelmúltban választották meg. Hatéves megbízatással Bokros Rózsa lett a gyülekezet főgondnoka. Mint Bokros Rózsától megtudtuk, az egyházközségnek mintegy négyszáz-ötszáz egyházfizető tagja van. Az istentiszteleteket közel százötvenen látogatják. „Nagyobb ünnepek alkalmával többen jelennek meg a templomunkban. Az egyházközségünk istentiszteletek mellett bibliaórákat, ifjúsági programokat is szervez” – tájékoztatott bennünket.  A lévai gyülekezet tagjai Léva városának magyar református közösségét szolgálja. Nagyobb alkalmakkor a környező települések hittestvérei is megjelenek a járási székhelyen
A 2011-es népszámlálási adatok alapján a lévai református vallású lakosság száma meghaladja a 1100 főt. A mintegy ötszáz fős gyülekezet tagjainak a nyolcvan százaléka felnőtt, 18. életévét betöltő személy. A közösség gerincét a negyven év felettiek képezik. A fiatok száma megközelíti a százat.
Az egyházközség számtalan programot szervez az év folyamán. Ezzel kapcsolatban Kassai Gyula elmondta: „Programjainkat általában több generációra tervezzük. Az egész családra méretezzük. Így az egész közösséget megmozgatja.” Jelentősebb eseményeik a Czeglédi Péter Napok, nyári kirándulások. Minden évszaknak megvannak a maga hagyományos programjai.
A Lévai Református Egyházközség Szlovákiában egyedüli módon önmaga tartja fent a lévai magyar gimnáziumot, a Czeglédi Péter Református Gimnáziumot. A közösség megmaradásának záloga a magyar oktatási intézmény megléte az olyan szórvány vidéken is, mint amilyen Léva, véli a tiszteletes.

43571 243571 543571 643571 4Pástor Péter, Felvidék.ma

Fotó: Pástor Péter

hirdetés
Previous articleA polgármester válasza az Erzsébet-szigeti útjavítással kapcsolatban
Next articleFelrobbantottak egy bankot Budapesten