HAZA BELFÖLD Újabb lehallgatott telefonbeszélgetések szivárogtak ki

Újabb lehallgatott telefonbeszélgetések szivárogtak ki

777
hirdetés

42499 Két héttel azután, hogy a SME napilaphoz valaki névtelenül eljutatta e-mailüzenet formájában Tom Nicholson oknyomozó újságíró rövid lehallgatott telefonbeszélgetését a volt munkatársával, Nicholson újabb lehallgatott telefonbeszélgetései kerültek fel a világhálóra. Ezúttal újabb három telefonbeszélgetésről van szó, amelyeket Nicholson a Pityo-banda 2011 novemberétől vizsgálati fogságban lévő főnökével, Juraj O.-val folytatott. A e-mailüzenetből nem nyilvánvaló, hogy ugyanarról a feladóról van-e szó. A lehallgatott telefonbeszélgetéseket tartalmazó internetoldalra utaló e-mailüzenetet kedden több sajtóorgánum is megkapta.
Nicholson olyan témák ügyében beszélt telefonon Juraj O.-val, amelyekkel újságíróként foglalkozott, és összefüggésben voltak a Pityo-bandával. Az egyik esetben a pozsonyi városháza egy régi megrendeléséről van szó a biztonsági szolgálatuk számára, a másikban pedig Daniel Tupý meggyilkolásának ügyéről beszélgetnek, amelyben eredetileg Juraj O.-hoz közelálló emberek ellen indult bűnvádi eljárás.
„2008-tól voltam velük kapcsolatban, telefonon keresztül és személyesen is. Ez a munkám része” – mondta Nicholson, aki már hosszabb ideje foglalkozik cikkeiben az alvilággal, a politikai élettel és a titkosszolgálatokkal összefüggésbe hozott ügyekkel. Már az első hangfelvétel közzététele során bejelentette, hogy büntető feljelentést tesz, most – mint mondta – kibővíti azt. Azt, hogy mi lehet a feladó indítéka, nem sejti.
A telefonbeszélgetésekhez fűzött kommentár megjegyzi, hogy Nicholson és Juraj O. családias hangnemben beszélgetnek és viselkednek egymással. Nicholson ezt azzal magyarázza, hogy ilyen az alvilági emberek egymás közti kommunikációjának stílusa. „Máskor meg reggel hétkor felhívnak, és vulgáris módon szidalmaznak. Ezeket a hangfelvételeket azonban már nem hozták nyilvánosságra.” Nicholson kizárja, hogy közte és Juraj O. közt barátság lenne.
A rendőrség a múlt hét folyamán bejelentette, hogy Ernest Valko meggyilkolása után, akinek Nicholson az ismerőse volt, az újságírót törvényesen lehallgatta. Valkót Juraj O. is ismerte. Hogy hogyan kerülhettek Nicholson telefonbeszélgetéseinek hangfelvételei a nyilvánosságra, a rendőrök egyelőre nem magyarázták meg.
Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter szerint a Nicholson telefonbeszélgetéseiről készült hangfelvételek kiszivárgását már vizsgálják. „Egyelőre sem egyiket, sem másikat nem tudjuk azonosítani” – jelentette ki a miniszter. „Olyan régi dolgokkal kell szembesülnünk, amelyek még azokból az időkből származnak, amikor nem mi voltunk itt.” A belügyminiszter szerint a hangfelvételek kiszivárgása megfelelő motiváció arra, hogy az új tervezett lehallgató rendszert minél hamarabb „összehozzák”. Véleménye szerint a műszaki feltételek létrehozása után kerülhet sor az új jogszabály megalkotására is, amelynek az előterjesztését már régóta sürgeti az ellenzék is.
Az ügyben megszólalt a Szlovák Titkosszolgálat is, amely most is hasonlóképpen reagált, mint az első esetben, azaz azt állítják, hogy a telefonbeszélgetések hangfelvételeit nem ők készítették – erősítette meg a titkosszolgálat szóvivője, Branislav Zvara.

SITA nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleRévkomáromban tartott lakossági fórumot Vona Gábor
Next articleJames Gandolfini utolsó filmjével indult a pozsonyi filmszemle