HAZA KULTÚRA James Gandolfini utolsó filmjével indult a pozsonyi filmszemle

James Gandolfini utolsó filmjével indult a pozsonyi filmszemle

1101
hirdetés

Obrázok1James Gandolfini utolsó filmjével, a Nicole Holofcener rendezte Exek és szeretők (Enough said) vetítésével kezdődött meg a 15. pozsonyi nemzetközi filmszemle (IFFBA) szerdán este a Nostalgia moziban.

    A november 12-ig zajló pozsonyi fesztivál a legnagyobb látogatottságú szlovákiai filmes rendezvény, amelyet az idén a korábbinál szerényebb anyagi körülmények között és részben új helyszíneken rendeznek meg. A filmes seregszemle kiköltözött a multiplex mozikból, a mustra filmjeit négy városi filmszínházban, a Mladost, a Lumiere, a Nostalgia, valamint a nemrégiben megnyitott Film Europe mozikban vetítik.
    A fesztivál életműdíját a főként tévéfilmes szerepeiből ismert Eva Krízikovának ítélte oda a szemle zsűrije. A jövőre nyolcvanadik életévét betöltő pozsonyi színésznő a díjat szombaton veheti át. Eva Kríziková neve felkerül a hollywoodi mintára a pozsonyi korzón létrehozott filmes sétányra is.
    A kétszeres cannes-i Arany Pálma-díjas dán rendező, Bille August kapja a szemle másik fontos díját, amelyet a nemzetközi filmiparban elért kiemelkedő tevékenységért ítélnek oda. Bille August legutóbbi filmje, az Éjféli gyors Lisszabonba az IFFBA idei kínálatában is szerepel.
    A szerényebb anyagi lehetőségek dacára a szemle kínálata az egy évvel korábbihoz képest nem csökkent lényegesen: 96, többségében európai rendező nevéhez fűződő alkotást vetítenek 11 szekcióban. Ezek között három versenykategória van: a nagyjátékfilmeké, a dokumentumfilmeké és a rövidfilmeké.
    A szemle egyetlen magyar filmjét, Hegedűs Georgina 13 és fél perc című alkotását versenyen kívül mutatják be.

MTI

hirdetés
Previous articleÚjabb lehallgatott telefonbeszélgetések szivárogtak ki
Next articleBefagyasztják a közjogi méltóságok béreit Szlovákiában