HAZA BELFÖLD Új alelnököt választottak és programdokumentumot fogadtak el a Most-Híd közgyűlésén

Új alelnököt választottak és programdokumentumot fogadtak el a Most-Híd közgyűlésén

6385
hirdetés
Érsekújvár, 2016. november 12. A Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt IX. országos kongresszusa a szlovákiai Érsekújváron (Nové Zámky), az egykori császári-királyi lovarda épületében 2016. november 12-én. A pulpitusnál Bugár Béla, a párt elnöke, az asztalnál Sólymos László, a párt alelnöke, szlovák környezetvédelmi miniszter, Gál Gábor, a párt parlamenti frakcióvezetõje, valamint Lucia Zitnanská szlovák igazságügyi miniszter és Ivan Svejna, a szlovák munka-, szociális és családügyi minisztérium államtitkára, a párt alelnökei (b-j). MTI Fotó: Krizsán Csaba
Érsekújvár, 2016. november 12.
A Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt IX. országos kongresszusa a szlovákiai Érsekújváron (Nové Zámky), az egykori császári-királyi lovarda épületében 2016. november 12-én. A pulpitusnál Bugár Béla, a párt elnöke, az asztalnál Sólymos László, a párt alelnöke, szlovák környezetvédelmi miniszter, Gál Gábor, a párt parlamenti frakcióvezetõje, valamint Lucia Zitnanská szlovák igazságügyi miniszter és Ivan Svejna, a szlovák munka-, szociális és családügyi minisztérium államtitkára, a párt alelnökei (b-j).
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Három pillérre épülő programdokumentumot fogadtak el, és a párt szerveiben megüresedett helyeknek – köztük egy alelnöki posztnak – a betöltéséről is döntést hoztak, illetve az elmúlt két évet értékelték a Most-Híd szlovák-magyar párt 9. közgyűlésének résztvevői Érsekújváron szombaton – közölték a párt vezetői a rendezvényt követő sajtótájékoztatóján.

    Az új programdokumentum a Most-Híd Polgári vízió elnevezésű választási programján alapul, három pillérre épül, a jogállammal, a fejlett régiókkal, valamint a kisebbségi és nemzetiségi jogokkal összefüggő célkitűzésekre összpontosít, illetve ezek terén vázol fel egy középtávú tervet. A programdokumentum egyes pilléreiben felvázolt tervekkel a jövőben külön munkacsoportok foglalkoznak majd, illetve azokért a párt egy-egy alelnöke lesz felelős.
A közgyűlés Tóth Marián és Nagy László személyében két új tagot választott a párt legszűkebb döntéshozó szervébe, az elnökségbe, az ennél bővebb Országos Tanácsba pedig öt új tagot delegáltak, valamint új alelnököt is kineveztek a párt tavasszal megüresedett egyik alelnöki posztjára. Ez a poszt, amelyet a jövőben Ravasz Ábel, a szlovák kormány romaügyi kormánybiztosa fog betölteni, azt követően üresedett meg tavasszal, hogy Simon Zsolt addigi alelnök kilépett a pártból, mivel nem értett egyet azzal, hogy a Most-Híd – amelynek egyik alapítója volt – kormánykoalícióra lép a Szlovák Nemzeti Párttal és a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokráciával.
„Új alelnököt választott a kongresszus Ravasz Ábel személyében, az ő feladata lesz egyebek között a polgári és kisebbségi jogok felügyelete és az ott elkészítendő javaslatoknak a továbbvitele” – mondta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke magyar újságíróknak nyilatkozva. Rámutatott: azzal, hogy az alelnöki, illetve a vezetésen belüli egyéb posztokra nagyrészt fiatalok kerültek, a közgyűlés érzékeltetni akarta, hogy a párt „kész a jövőt építeni”.
A Most-Híd közgyűlése a párt elmúlt kétéves tevékenységét, illetve a koalíciós kormányban eltöltött fél évet is értékelte. Utóbbi kapcsán Bugár Béla annak a meggyőződésének adott hangot, hogy kormányszereplésük minőségét leginkább az elfogadott javaslatok száma mutatja.
„Azt kell, hogy mondjam, hogy ha ma dönteni kellene újból, ugyanezt a döntést hoznánk meg” – mondta Bugár Béla a kormánykoalícióba való belépésről. A Most-Híd elnöke indoklásában úgy vélekedett: az elmúlt fél év alatt annyi eredményt tudtak felmutatni kisebbségi téren, amennyit sem a két Dzurinda-kormányban, sem pedig a Radicová-kabinetben nem sikerült.
Bugár Béla újságírói kérdésre a jövő évben sorra kerülő megyei választásokon kialakítandó, pártok közötti együttműködés lehetőségeiről is beszélt, egyaránt elképzelhetőnek nevezve az együttműködést a Magyar Közösség Pártjával (MKP), illetve a jelenlegi kormánykoalíciós partnereikkel is.
„Még csak az út elején vagyunk, tárgyalásokat fogunk folytatni, azt tartjuk, hogy ha komoly az együttműködési szándék az MKP részéről, akkor lehet bizonyítaniuk ezt a megyei választásokon is, de biztos, hogy lesznek olyan kerületek is, akár északon, ahol megtámogatjuk a koalíciós partnerek jelöltjeit” – jelentette ki a szlovák-magyar párt elnöke.

MTI

hirdetés
Previous articleEladó a volt pártház (egészségügyi központ) Komáromban
Next articleSzlovákiából kapja idei karácsonyfáját Brüsszel